Orbánék döntöttek: akár 30 ezer forint járhat vissza havonta
1,3 millió család lehet érintett
A döntést a kormánypárt meghozta, már csak a parlamentre várnak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormány döntött, 25-30%-kal csökkenhetnek a devizahitelesek törlesztőrészletei, így akár 30 ezer forinttal is több maradhat egy devizahiteles család kasszájában. 1,3 millió családot érinthet a könnyítés, de a forinthiteleseknek még várniuk kell.

Több tízezer forinttal lehet könnyebb havonta

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatón ismertette pénteken a kormánypártok tapolcai évadnyitó frakcióülésén született elhatározásokat. Ezek közül a legjobban várt döntés az úgynevezett banki elszámoltatási törvény volt.

A frakció döntése értelmében a devizahiteles törlesztőrészletek legkorábban februártól csökkenhetnek. Azon ügyfelek, akiknek bankja perel a visszafizetendő összeg miatt, csak márciusban juthatnak a pénzükhöz. A frakció döntött arról is, hogy kamatemelési moratóriumot vezet be legkésőbb 2016. április 30-ig. Ez azt jelenti, hogy mostantól nem emelkedhetnek a kamatok, bárhogy alakul is a forint árfolyama.

Egyes devizahitelek esetében a kezdeti havi részletfizetés összege mára akár duplájára is emelkedhetett. Eszerint aki 2008-ban 60 ezer forintot törlesztett havonta, ma akár 120 ezret is kénytelen fizetni, főként a forint gyengülése miatt.

Aki 120 ezer forintot fizetett eddig havonta, annak februárban, de legkésőbb márciusban 84 ezer forintra is csökkenhet a részletfizetési kötelezettsége - legalábbis ezt ígéri most Rogán. Az egyes szerződésekre vonatkozó konkrét számokat a Magyar Nemzeti Bank határozza majd meg.

Elszámoltatják a bankokat

Pénteken nyújtotta be a Fidesz a bankok elszámoltatásának menetéről szóló törvényt, amelyről az országgyűlés szeptember 24-én szavazhat. Az ügyben csaknem négyszáz pénzintézet érintett, illetve mintegy 680 ezer devizahiteles törlesztője módosulhat. A törvény először a devizában eladósodottak helyzetét rendezi, de később a forinthitelesek is sorra kerülhetnek. Utóbbiakat érthetően a forintgyengülésből fakadó terhek nem, csak az egyoldalú kamatemelés érinti.

A Kúria döntése után nyáron hozott törvényt a parlament arról, hogy a bankok kötelesek visszafizetni az árfolyamrésből fakadó kamatemelés mértékére rúgó összegeket az ügyfeleiknek. A törvény azt is kimondja, hogy az egyoldalú kamatemelés mindaddig törvénytelennek minősül, míg a bíróság másként nem ítéli. A mostani törvény miatt 1000 milliárd forintot veszíthetnek el a bankok.

Az utóbbi hetekben szinte naponta indultak perek pénzintézetek részéről az állam ellen, de eddig csak néhány bank járt részleges sikerrel. Az egyik ilyen ügyben eljáró bíró az Alkotmánybírósághoz fordult, mert szerinte a törvény visszamenőleges hatálya miatt az alaptörvénybe ütközik.

Fotó: Facebook/Rogán Antal.

Ezt is szeretjük