Így húzzák le a pénzt a csalók a számládról

Az se kell, hogy ellopják a kártyádat

Számtalan dologra érdemes odafigyelned a pénzfelvételnél.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még mindig elég gyakoriak a bankkártyákkal elkövetett visszaélések. Bár a kibocsátók igyekeznek egyre biztonságosabb rendszereket kidolgozni, legfőképp rajtad múlik, milyen könnyű préda a bankszámlád tartalma.

Nem minden automata biztonságos

Mivel a bankkártyák egyre többféle platformon, egyre több funkcióval használhatók, növekszik azon lehetőségek száma, amelyekkel a tolvajok hozzájuthatnak pénzedhez. Mire ügyeljünk mindenképp, hogy ne csapolhassák meg folyószámlánkat?

Szinte már ősi fogás, hogy az automaták bankjegykiadó nyílásait úgy babrálják meg, hogy a kiadott pénzt visszatartsa. Amikor pedig abban a hiszemben, hogy a gép nem vont le összeget a kártyáról, az ügyfél elsétál, a tolvajok kiemelik a pénzt az ATM-ből.

A rendőrség azt ajánlja, hogy lehetőleg a bank belső tereiben - ezek általában éjjel-nappal nyitva állnak a bank ügyfelei számára - lévő automatákat használd, kerüld a nyilvános helyen elhelyezett ATM-eket.

Ha bármi gyanúsat észlelsz az automatákon vagy azok környékén, az általában az automatán is feltüntetett telefonszámokon értesítsd a bank ügyfélszolgálatát. Gyakori, hogy az ATM gombjai fölé, a világítótestre szerelt kamerával rögzítik a beütött PIN-kódot, illetve egy érzékelővel leolvassák a kártya adatait. Gyanús lehet, ha ezeken a helyeken rongálás jeleit látod.

Hétvégén ugyanakkor nincs biztonsági őr a fiókokban, ezért a csalók a bankok előterében felszerelt automatákat is megbabrálhatják.

Talán egyértelmű, de érdemes megjegyezni, hogy a bankkártyát a bolt pénztárosán kívül senkinek ne add át, ügyelj arra, hogy a PIN-kódodat más ne lássa, akár automatánál, akár boltban használod fizetésre. Érdemes ellenőrizni és eltenni a boltban kapott bizonylatot is, mellyel később összevethető a fizetendő összeg a számláról levonttal. 

Interneten garázdálkodnak a csalók

Telefonon és e-mailben is tilos megadni a kártyaszámot, a PIN-kódot vagy bármilyen titkos azonosítót, mivel a bank sohasem keres téged ilyen kéréssel, ezért az ilyen hívás vagy levél feltehetőleg csalótól érkezik. Ekkor érdemes tájékoztatni a bankot arról, hogy valaki a nevében próbál információt gyűjteni, hogy a lehető legkevesebb ember essen csapdába.

Ma már egyre több helyen lehet érintőrendszerrel fizetni, amely során a terminál nem kér PIN-kódot, mindössze a kártyádat kell a gép felületéhez tartani. Ez a lehetőség csak 5000 forint értékű vásárlásig adott, de különböző helyeken így is könnyedén, kód nélkül üríthetik ki a számládat a tolvajok.

Az internetes vásárlások alkalmával mindössze a kártyára van szükség. Általában a kártyán található számokat kéri a rendszer, így az, akinél a bankkártya van, könnyedén vásárolhat szinte bármekkora összegben az interneten, a PIN-kód ismerete nélkül is.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Éppen a fenti két eset miatt fontos, hogy ha észreveszed, hogy eltűnt a bankkártyád, azonnal tiltsd le. Ezt legkönnyebben, bárhol is vagy, telefonon teheted meg a bankod ügyfélszolgálatán, de a bank internetes felületén is van erre lehetőség.

Hogyan váltak milliárdossá a leggazdagabb magyarok? Képes cikkünkből kiderül.

Daciával fuvarozott, ma Magyarország második leggazdagabb embere

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük