Keress sokat stressz és túlórák nélkül!
A legjobb szakmák nőknek
Mind a hiányszakmák, mind pedig a divatos állások között találni olyat, melyet kifejezetten nőkre szabtak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vitatott kérdés, hogy léteznek-e kifejezetten női szakmák. Tény azonban, hogy egyes szakmáknál kifejezett előny az érzékenység és a női nézőpont. Kétségtelen, hogy a nők ma már a hagyományosan férfias állásokban is jól megállják a helyüket, de akik nem kezelik olyan jól a stresszt, és kevésbé terhelhetők, azokat pár éven belül sajnos felőrli a napi hajtás.

Ritka fegyelmezett időbeosztással és mesteri szervezőkészséggel persze össze lehet egyeztetni a karrierépítést és a családi teendőket, de, ha rugalmas időbeosztásra és egy jól fizető, örömet okozó munkára vágysz, íme, néhány potenciális női szakma, mely előtted is nyitva áll!

Művészlelkeknek: lakberendező, dekoratőr, virágkötő

A kézügyesség, a stílus- és szépérzék ugyan fejleszthető, de, ha veleszületett képességed van az alkotáshoz, akkor a fenti szakmákat kifejezetten neked találták ki. Bár mind művészi jellegű, épp eléggé gyakorlatiasak ahhoz, hogy megélhetést alapozz rájuk.

A lakberendezést öt féléves OKJ-s képzés keretében tanulhatod ki, a dekoratőr és kirakatrendező szakot pedig két év alatt végezheted el. A gyakorlat megszerzése után az elhelyezkedés sem reménytelen, az állásportálok ajánlatai között gyakran felbukkannak a dekoratőr, látványtervező, divatos elnevezéssel visual merchandiser címszavak.

A dekoratőr szakoktatásról többek között a Magyar Iparszövetség Oktatási Központjának honlapján, a lakberendező kurzusokról pedig a Stílusház weboldalán találsz bővebb információt.

A virágkötő és virágdekoratőr szakma szintén népszerű, különösen, mióta nálunk is divatba jött az exkluzív esküvő- és partiszervezés. A mesterszintű virágkötészet térhódításának legfőbb bizonyítékai az egyre szaporodó különleges virágszalonok, mint az Artvirág, a Botanic, a Váci utcai Philanthia vagy a Starfleur üzletlánc. Virágművésszé két év alatt képezheted magad, de az OKJ-s bizonyítványnál fontosabb a jó referencia.

Egyre keresettebbek
A tengerentúlon a legjobban fizető és ezért legkeresettebb női szakma a gyógyszerész, azt követi a pénzügyi vezető, az ügyvéd, a szoftverfejlesztő és az orvosi hivatás. Precizitást és határozott fellépést igénylő szakma mind, túlórával és jó adag stresszel megfejelve. A közeli Ausztriában ezzel szemben más a trend, az idén végzett lányok 70%-a kifejezetten női pályára lépett: többségük eladóként, irodai asszisztensként vagy fodrászként helyezkedett el. Kis hazánkban is hasonló a helyzet: az idei végzősök közül a legfrissebb adatok szerint minden eddiginél nagyobb arányban fordultak a női szakmák felé a fiatalok.

Elszánt szépítőknek: kozmetikus, sminkes, fodrász, stylist

A szépség és fiatalság örök divat, úgyhogy szépségszakemberekből sosem lehet elég. Nálunk kozmetikusból, fodrászból és sminkesből túlképzés van, mégis kevés az igazán jó szakember.

Sokan ugyanis abban a tévhitben élnek, a kétéves alapképzés elég a karrier és a vevőkör kiépítéséhez, pedig a naprakész szaktudáshoz folyamatos tréning és trendfigyelés is szükséges. Flegma arcok és kontár kezek közé egyik nő sem szeret kerülni, úgyhogy ehhez a szakmához különlegesen fontos a női beleérzés, a türelem, a lelkesedés és a jó kommunikációs képesség.

Ami az elhelyezkedést illeti, minden a mestereiden és persze a szorgalmadon áll vagy bukik. A fodrász és sminkes mesterfokozatig végig kell járnod a szakma stációit, de, ha sikerül egy jó gyakorlati helyet szerezned a nívós szalonok, szállodák vagy wellness-központok egyikében, fix állásra is jó eséllyel pályázhatsz.

Divatszakemberből és stylistból viszont végképp nincs túlkínálat, mivel maga a szakma is viszonylag új keletű, akárcsak a kurzusok. Amennyiben nem tartod rangon alulinak, hogy egy ideig asszisztensként forgolódj a nagyok mellett, a tanulópénzért cserébe idővel egy trendi, jól jövedelmező és rugalmas időbeosztású álláshoz juthatsz.

Ha többet akarsz tudni a fodrász- és sminkes kurzusokról, látogass el a Szakképesítés.hu oldalra vagy az EFEB Felnőttoktatási Központ oldalára. Ha a stylist szakma érdekel, nézd meg a Werkakadémia induló tanfolyamait!

Konyhatündéreknek: szakács és cukrász

A sütés-főzés hobbi- és mesterszinten is felfutóban van manapság, köszöntően a főzőcsatornáknak, illetve az olyan hazai sikertörténeteknek, mint Stahl Judit sztárszakácsnői karrierje.

Ez az a terület, mely a legkönnyebben válik hobbiból jól jövedelmező megélhetéssé. Ha szeretsz a konyhában sürögni-forogni, szakácskönyveket bújni, saját receptet kreálni, egy kis tanulással akár hivatásoddá is teheted kedvenc tevékenységed.

A cukrászmesterséget kétéves OKJ-s kurzussal, iskolai és felnőttképzési rendszerben is kitanulhatod, szakácsnői bizonyítványodat pedig akár 10 hónap alatt is megszerezheted az EFEB tanfolyamán, ahol még uniós papír kiállíttatására is lehetőséged van. A cukrász-szakács szakma egyébként nem csupán külföldön, itthon is a hiányszakmák egyike. Tény, hogy komoly fizikai állóképességet követel, de legalább válogathatsz az álláslehetőségek közül, ami manapság igazi luxusnak számít.

A cukrásztanfolyamról a Szakképesítés.hu vagy a Képzésinfo.hu oldalon, a szakácsnői kurzusról pedig az EFEB oldalán találsz bővebb információt!

Ezt is szeretjük