Apró trükkök, melyekkel karriert csinálhatsz
A szakember tanácsai
A siker szempontjából a tökéletes kommunikáció és a visszajelzések kulcsfontosságúak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sikeres emberek nem feltétlenül szerencsések. A siker kulcsa sokkal inkább a hozzáállásban, a gondolkodásmódban és a kommunikációs stílusban keresendő. Egy őszinte, egyenes és elhivatott személy jóval nagyobb előnnyel indul a siker felé vezető úton, mint egy ugyanolyan tudással és tapasztalattal bíró, aki viszont az előbbiek terén hiányosságokkal rendelkezik.

Ha szeretnéd a kezedbe venni a karriered irányítását, illetve előbbre jutni, fogadd meg az alábbi tanácsokat! Apró trükkök, de nagy hatással lesznek a karrieredre.

Kérdezz, és ne félj a reakcióktól!

A legtöbben félnek kérdezni, azért, mert tartanak a választól. Pedig sokkal jobb, ha tisztában vagy a valósággal: ha tudod az igazságot, legalább tehetsz valamit. Amiről nem tudsz, azon nem is vagy képes változtatni.

Nem javíthatsz a hozzáállásodon és a teljesítményeden - hiszen nem is tudod, hogy esetleg probléma van vele. Ha tényleg szeretnél előrelépni a ranglétrán, ideje változtatnod.

Először is, önszántadból és aktívan kérj visszajelzéseket. Faggasd ki a barátaidat, a kollégáidat, a főnöködet, továbbá váljon szokásoddá, hogy építő kritikát kérsz.

Másodszor, legyél hálás a visszajelzésért, ne helyezkedj védekező állásba. Ha tényleg hálás vagy a visszajelzésért, azt fogják terjeszteni rólad, hogy nyitott vagy a kritikára. Húzd hát ki a fejed a homokból, és kérdezz, aztán gondold végig, mi az, ami jogos, és fordítsd a magad hasznára a visszajelzéseket.

Mindig tegyél egy kicsit többet!

Ma már ritkaságszámba megy, hogy valaki következetesen pár lépéssel többet tesz meg, mint kellene, és rendszeresen túlteljesíti a vállalásait, de egyike a legsikeresebb emberek megkülönböztető jegyeinek, akik tudják, hogy a várakozások felülmúlása az, ami segít kiemelkedni a tömegből. A sikeres emberek szinte kényszeresen túlteljesítik a terveiket. Ennek köszönhetően a plusz erőfeszítések nemcsak anyagilag jelentenek nagyobb hasznot, hanem a személyiség átalakulását is elősegítik: magabiztosabbak, öntudatosabbak és befolyásosabbak lesznek általuk.

Ha igazán profi akarsz lenni abban, amit csinálsz, átütő sikert szeretnél aratni a munkahelyeden, teljesíts többet, mint amennyit elvárnak, és mindig legyen a tarsolyodban valami plusz, valami meglepetés. Ha többet nyújtasz annál, mint amit elvárnak, nagyobb az esélyed az előléptetésre, a fizetésemelésre, a jutalomra és az extra juttatásokra.

Soha ne tartsd magadban, amit ki kell mondani!

Az élet minden területén van három olyan dolog, melyet feltétlenül meg kell osztani másokkal: ezek a felgyülemlett sérelmek, a sérelmek mögött rejtőző kielégítetlen vágyak és szükségletek, illetve az elismerő vélemények.

Minden sérelem mögött kielégítetlen vágyak és szükségletek húzódnak. Amikor úgy érzed, hogy neheztelsz valakire, tedd fel magadnak a kérdést: mi az, amit elvársz ettől az embertől, de nem kapod meg? Majd fogadd meg, hogy legalább szólsz róla az illetőnek. A legrosszabb, ami történhet, hogy elutasító választ kapsz. De akár ennek az ellenkezője is megtörténhet. A kérés mindenesetre nem marad kimondatlanul.

Legyél mindig egyenes!

Az egyik leghasznosabb, ám egyben a legnehezebben megvalósítható tett akkor is megmondani az igazat, ha az kellemetlen.

A legtöbben annyira nem szeretnék megsérteni mások érzéseit, hogy nem beszélnek a valódi véleményükről. Ilyenkor azonban valójában arról van szó, hogy a saját érzéseid elől próbálsz menekülni.

El akarod kerülni azt az érzést, melyet a másik ember felindultsága váltana ki belőled. Az igazság elhallgatása azonban mindig visszaüt.

Minél tovább leplezed, annál jobban hátráltatod magad az előrejutásban, és annál többet ártasz magadnak és a többi érintettnek is.

Cikkünk megírásában Jack Canfield és Janet Switzer A siker alapelvei című könyve segített.

Ezt is szeretjük