A 3 legjobb stratégia, hogy előléptessenek

Úgy érzed, letettél már annyit az asztalra a munkahelyeden, hogy végre feljebb kerülj a ranglétrán, mégsem léptetnek elő? Ideje stratégiát váltanod.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha csak egyszerűen jól végzed a munkád, az sajnos korántsem elég ahhoz, hogy megkapd a véleményed szerint kiérdemelt előléptetést.

Ha nem idomulsz a vállalati kultúrához, nem kommunikálsz a többiekkel, és nem tájékozódsz folyamatosan, könnyen megelőzhet a ranglétrán egy nálad tehetségtelenebb munkatársad.

Eláruljuk, milyen egyszerű, de hatékony stratégiákkal érheted el, hogy legközelebb téged léptessenek elő.

Vesd bele magad a munkahelyi közéletbe!

A keményen dolgozó munkatársak valószínűleg nem szívesen hallják ezt, de tény, hogy, ha valaki kizárólag a pillanatnyi feladataira koncentrál, csak a saját kudarcát készíti elő. A távolságtartó kolléga talán azt hiszi, hogy ő csinálja a legjobban, ám ezzel valójában beszűkíti a lehetőségeit. Munkahelyi közélet alatt most azokat az emberi kapcsolatokat értjük, melyek bármely munkahelyen előfordulhatnak. A másokkal való érintkezés ugyanis segít abban, hogy igazán elmélyülj a munkádban, jobban végezd azt, és a karriered is sikeresebb legyen.

Tedd azt, amit a politikusok: alakíts ki stratégiai szövetségeket. Ismerkedj meg a ranglétrán veled azonos szinten álló kollégákkal, sőt, az alattad és feletted lévőkkel is. Igyekezz minél többet segíteni azoknak, akiket kedvelsz vagy tisztelsz. Ezután már te is kérhetsz szívességet az illetőktől, akik által újabb támogatókat szerezhetsz. Gondosan ápold a munkahelyi kapcsolataidat, hiszen akármilyen kiválóan végzed is munkád, csak úgy léphetsz feljebb a ranglétrán, ha vannak szövetségeseid.

Tartsd szemmel a munkatársaidat!

A munkahelyen kialakítható leghasznosabb szokás a kollégák viselkedésének és cselekedeteinek gondos megfigyelése. A legjobb, ha az illetők nem veszik észre kutató tekinteted. Már a munkában töltött első napon érdemes elkezdened ezt a tevékenységet, és ne is hagyd abba, amíg nyugdíjba nem mész. Mindenkit vegyél górcső alá, függetlenül attól, hogy alattad, melletted vagy feletted van-e a ranglétrán.

Tartsd rajtuk a szemed az értekezleteken, a partikon, ebéd és munka közben. Nézd meg, ki kivel ebédel, kik járnak együtt munkába, ki érkezik korán, és ki marad benn sokáig. Ismerd meg kollégáid érdeklődését és ízlését is. Mindezen információk azért fontosak, mivel ezekből áll össze az a munkahelyi kultúra - a sikered nyersanyaga -, melyben dolgoznod kell.

Megismerésével jobb döntéseket hozhatsz, megnövelheted annak a valószínűségét, hogy észreveszed a kínálkozó lehetőségeket, és minél hatékonyabban élsz is majd azokkal.

Ne érezd úgy, hogy kémkedsz, hiszen nem olyan információkat keresel, melyeket mások ellen felhasználhatsz - ezt nem is szabad megtenned! Az adatokra azért van szükség, hogy jobban együtt tudj működni velük - bár tény, hogy saját magad érdekében.

Az irodán kívül
Általános tanács, hogy a társasági életet és a munkát célszerű elkülöníteni egymástól. Csakhogy a munkahelyi ismeretségek egyrészt maguktól kialakulnak, másrészt előmeneteled szempontjából nélkülözhetetlenek. Azt, aki kivonja magát a közösségi életből, főnökei alkalmatlannak fogják tartani arra, hogy előléptessék. A vezetők szeretik látni, amint a beosztottak hatékony együttműködése kreativitást szül - kutatások szerint pedig azok, akik jól kijönnek kollégáikkal, sokkal jobban érvényesülnek a karrierjük terén is.

Legyél jól informált!

A vállalati pletykák semmiképpen sem tekinthetők a tényszerű információk megbízható forrásának. Kiválóan jelzik viszont a munkahely hangulatát, ezért feltétlenül érdemes odafigyelni rájuk. A jövőben várható eseményekkel kapcsolatosan pedig egyszerűen felbecsülhetetlen értékűek lehetnek.

Van azonban még valami, amit tudnod kell a szóbeszédről. A cégvezetés gyakran szándékosan szivárogtatja ki az új elképzeléseket, hogy lássa, miként reagálnak a kollégák. Így próbálják fokozatosan beültetni a köztudatba a várható leépítések gondolatát is.

Derítsd ki, kiknek jár a szája a legjobban! Gondosan ápold a velük való kapcsolatodat, hiszen létfontosságú információk forrásai lehetnek. Soha ne vedd azonban készpénznek, amit mondanak, inkább járj utána az állításaiknak, hogy lásd, mennyire voltak pontosak. Ne feledd, a munkahelyen kötetlen módon terjedő információk ugyanolyan értékesek lehetnek, mint a hagyományosabb forrásokból származók.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha a füledbe jut, hogy a vezetőség figyelemmel kíséri a terjedő szóbeszédre adott reakciókat, akkor azt is tudod majd, miként reagálj rájuk. A lényeg, hogy lehetőleg kedvező fényben tüntesd fel magad - többek között ez a kulcsa a sikernek, illetve annak, hogy végre feljebb kerülj a ranglétrán.

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Elhallgatott tanácsok című könyve segített.

Ezt is szeretjük