Folyton kritizál a kollégád?
Így szereld le!
Kibírhatatlanok azok a munkatársak, akik folyton csak kritizálni képesek, és hibákat találni. Szerencsére van rájuk megoldás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ostoba megjegyzések többségének csak egy célja van: a provokálás. Azt akarják elérni, hogy ideges legyél, és csak a megjegyzéssel foglalkozz. Csakhogy te döntöd el, hogy mire ugrasz, és mire nem. Egy bántó megjegyzés után az első, amit meg kell fontolnod, hogy bele akarsz-e menni a vitába, vagy sem.

Ha van ennél fontosabb dolgod is, akkor hagyd a támadót üresjáratban, vagy válaszolj úgy, amire biztosan nem számítana. Egy ügyes megjegyzés vagy egy apró gesztus elég lehet ahhoz, hogy végleg leszereld. Íme, a legjobb technikák idegesítő kollégák ellen!

Kacsints, és hagyd figyelmen kívül a megjegyzést!

Természetesen nem szép dolog üresjáratra tenni valakit. A legtöbb embernek az a legrosszabb, ha levegőnek nézik, különösen akkor, ha az adott kolléga a sértő megjegyzéssel a társaság figyelmének a középpontjába akar kerülni. A figyelmen kívül hagyás elrontja az egész műsorszámát. A szópárbajhoz ráadásul mindig erő kell: teljesen mindegy, hogy nyersz vagy veszítesz, fáradságodba kerül. Valóban megéri? Ha üresjáraton hagyod a kollégád, nemcsak leszerelheted, de nem is pazarolsz rá felesleges energiát.

A sértő, piszkálódó megjegyzésekre a megoldás nem egy mindent elsöprő, lehengerlő válasz, hanem az, hogy nem hagyod magad provokálni. Ne akarj frappánsan válaszolni: ha a támadás megválaszolatlanul lóg a levegőben, máris nyert ügyed van. Egyszerűen nincs más dolgod, mint a piszkálódásra egyetlen kacsintással válaszolni. Ha erre megint valami szurkálódás a válasz, kacsints még egyet. Hidd el, elég lesz két-három kacsintás, és a kollégád feladja a harcot.

Térj át egy teljesen más témára!

A bántó, provokáló megjegyzések nagy részét szótlanul is elintézheted, néhány esetben azonban jobb, ha megszólalsz, különösen akkor, ha a hallgatás nem illik a helyzethez. Ha a kollégád sértő megjegyzést tesz rád vagy a munkádra, egyszerűen tereld el a támadást egy másik irányba. Egyszerűen térj át udvariasan egy másik témára, egy olyanra, amelynek a legkisebb köze sincs a támadás témájához. Minél ártalmatlanabb és banálisabb ez a téma, annál jobb. Ezzel a piszkálódó megjegyzést üresjáratba teszed, és a csipkelődések úgy peregnek le majd rólad, mint a víz a búvárruháról.

Ne akard megvédeni magad, ne akarj magyarázkodni vagy visszatámadni. Ehelyett tereld el a beszélgetést. Ez annyira veszélytelen, mint amikor egy rossz irányba menő vonatot egy másik vágányra terelnek. Csak az a dolgod, hogy átállítsd a váltót. Ha hibázol, és a munkatársad ezt piszkálódások közepette szóvá teszi, kezdj el az időjárásról beszélni, vagy meséld el, mit olvastál reggel az újságban. Amint másfelé irányítod a figyelmét, összezavarodik: vagy belemegy a beszélgetésbe, vagy, nem értve a dolgot, odébbáll. Az eredmény így is, úgy is győzelem.

Így vedd le a főnököd a lábáról!
A kollégákkal jól kijössz, de a főnöködet egyszerűen nem bírod elviselni? Ismerj meg néhány mondatot, amelyekkel javíthatsz a viszonyon.

Egy hangzatos hümm is elég frappáns lehet

Szeretnél frappánsan válaszolni az ostoba megjegyzésekre? Szeretnéd egy briliáns visszavágással meglepni a kollégád? A filmekben elhangzó frappáns válaszokhoz hasonló megjegyzések a valóságban nem azonnal születnek. Ha rendszeresen elnémulsz egy-egy támadásra, íme, egy egyszerű ellenválasz, amellyel szinte minden támadásnál védekezhetsz - akkor is, ha eddig a torkodra fagyott a szó.

Ehhez elég két szótag, több nem is kell: egy egyszerű nahát vagy hümm tökéletes ahhoz, hogy különösebb erőfeszítés nélkül elhárítsd a támadást. Egy egyszerű nahát azt üzeni, hogy a kritikát mellékesnek tekinted. Nem ér annyit, hogy szavakat pazarolj rá. Ennek ellenére az egyszerű nahát hatását nem kell alábecsülni.

Ha a támadód mindenképpen szóbeli válaszra akar kényszeríteni, akkor az egyszerű nahát rendkívül szemtelenül fog hangzani számára. Olyan, mintha azt közölnéd vele, hogy le van sajnálva.

Cikkünk megírásában Barbara Berckhan Verbális önvédelem című könyve segített.

A szóbeli támadás ugyanúgy sérüléseket okozhat, mint az arculcsapás. Sokan ilyenkor szóhoz sem jutnak a megdöbbenéstől, és csak később gondolják végig, mit kellett volna mondaniuk. De vannak olyanok is, akik keményen megtorolják a támadást. Ez azonban ördögi körhöz vezet, hiszen a bántó megjegyzések könnyen fizikai konfliktussá alakulhatnak. Barbara Berckhan 12 stratégiát mutat be könyvében, melyek segítségével a hétköznapi helyzetekben intelligensen reagálhatsz.

Kiadja a Bioenergetic Kiadó.
Ára 1400 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük