Új adót talált ki a kormány: téged érint az újabb pénzbeszedés?

Termékdíjat vetett ki a kormány a kazánokra. De vajon ki fogja megfizetni az új terhet?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nol.hu szúrta ki, hogy a napelemekre kivetett környezetvédelmi termékdíj egyáltalán nem csak a napelemeket sújtja. A törvény szövege alapján ugyanis az elektromos kazánokra is érvényes a kilónkénti díj, de a lap által megkérdezett szakmabeliek sem tudták eldönteni, hogy pontosan mire kell megfizetni, és kiknek a termékdíjat.

Megkerestük a minisztériumot az ügyben, hogy segítsenek eligazodni a törvényükkel kapcsolatban.

7000 forint is lehet a díj egyetlen kazánra

"Központi fűtés céljára szolgáló elektromos vezérlésű kazánokra" is meg kell fizetni a kilónkénti 57 forintos környezetvédelmi termékdíjat, ami az utóbbi hetekben leginkább napelemadóként vált közismertté.

Mivel egy ilyenfajta fűtőberendezés akár 100 kilogramm felett is lehet, egyáltalán nem mindegy, kinek kell megfizetnie az így keletkezett több ezer forintos díjat. Kérdésként merült fel, hogy ha van egy elektromos egység a kazánban, akkor az alkatrész súlya vagy az egész készülék súlya után kell-e fizetni. A nol.hu-nak nyilatkozó szakember szerint nem is biztos, hogy fizetni kell, mert értelmezhető úgy a szöveg, hogy ezek a kazánok kivételt képeznek.

A lap egy 120 kilós kazánt vesz alapul, amire számításaik szerint közel 7000 forint termékdíjat kellene fizetni.

A tárca szerint fizetni kell

Megkerestük a kormányt az üggyel kapcsolatban, a Földművelésügyi Minisztérium sajtóosztályától kaptunk tájékoztatást. A következő választ adták:

A "központi fűtés céljára szolgáló elektromos vezérlésű kazánok" 8403 10* vámtarifa szám alatt kerültek be 2015. január 1-el a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvénybe.

A segédanyagok/alkatrészek után akkor keletkezik fizetési kötelezettség, ha
1. az alkatrész vámtarifa száma benne van a törvényben - tehát csak az elektromos alkatrészek után;
2. nem a berendezésben beépítve, hanem önállóan kerül eladásra;
3. ha a 8403-as vámtarifaszám alatti készülékbe kerül, tehát pl. gőzkazán alkatrészre nem vonatkozik, mert az 8404-es kódon kerül forgalomba."

Nem hárítják át a kereskedők a vevőkre?

A minisztériumnak feltettük a kérdést, hogy a kazán vásárlóját mennyiben érinti majd ez a rendelkezés.

A válasz szerint "amióta termékdíj törvény van, annak fizetési kötelezettsége mindig a gyártóé vagy az első forgalomba helyezőé, amit neki kell megfizetni".

"A termékdíj-szabályozás 1995 óta él Magyarországon, az Uniós hulladékos előírások elektromos és elektronikai berendezésekre 2005-től hatályosak, onnantól vonatkozik a termékdíj erre a kategóriára is. Ez alatt az idő alatt egyáltalán nem változott a törvényi megközelítés a termék/alkatrész vonatkozásában és fizetési konstrukciójában sem. Ismereteink szerint nem volt tapasztalható még a bevezetés évében sem árnövekedés az adott termékek körében a termékdíj bevezetése miatt" - írták.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az persze azért kérdéses, ki fogja lenyelni a több ezer forintos díjat anélkül, hogy a fogyasztóra hárítaná. Erre törvényi garancia nincs, így egyáltalán nem zárható ki.

Ezt is szeretjük