Új bankkártyás csalás terjed: erre figyelj nagyon
Új trükk van terjedőben, de odafigyeléssel biztonságban tudhatod a számlád tartalmát.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hihetetlen trükkel jutnak bankkártyákhoz az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában - írja a Penzcentrum.hu.

Nálunk ugyan még nem ütötte fel a fejét a módszer, de szakértők nem tartják kizártnak, hogy hamarosan itthon is megjelennek a hasonló trükkök.

Telefonon indul az átverés

Az új csalásnak az a lényege, hogy telefonon keresik meg a bankkártya tulajdonosát azzal a szöveggel, hogy a bank csalásellenes osztályának vagy a rendőrségnek a nevében járnak el. Az áldozatnak elmondják, hogy gyanús aktivitást észleltek a számláján.

Ezután elkérik a PIN-kódot. Aki valaha is hallott már bankkártya biztonságról, tudnia kell, hogy a PIN-kódot soha sem kéri el a bank, azt csak az ügyfél ismerheti. Ezután futárt küldenek a csalók a kártyáért. Itt is érdemes megjegyezni, hogy a bankok nem intézik futárral az ilyen jellegű ügyeiket, kártyádat csak személyesen, a pénzintézet fiókjában szabad átadni a bank alkalmazottjának.

Egyre profibbak a csalók

"Magyarországon egyelőre a hagyományos spamkampánnyal - azaz kéretlen hirdetésekkel, levelekkel - indított adathalászat a jellemző: ezeknek az utóbbi években a javult a minősége, magyarán ma már nincsenek tele helyesírási hibákkal, illetve nem a Google nyersfordítójával készítik őket.

Emiatt érdemes figyelni a linkek valódi url-hivatkozására, illetve sosem kattintani kéretlen levél linkjére, mellékletére" - mondta el a lapnak egy szakértő. Ez a fajta csalás nem lehet ismeretlen a magyar netezők előtt sem, egyes bankok időről időre kénytelenek kiadni közleményt azért, mert valakik a nevükben próbálnak adatokat szerezni az ügyfelekről.

A legfontosabb szabályokat betartva nem lehet baj

Fontos, hogy sem e-mailben, sem telefonon nem kéri a bank a PIN-kódot, ha pedig egyéb személyes adatot szeretne elkérni tőled valaki, érdemes meggyőződni arról, valóban a bank keresett-e meg.

A biztonságot növelheted, ha készpénzfelvételnél zárt helyen működő ATM-et használsz, és netes fizetésnél csak biztonságos oldalon adod meg a kártya adatait. Vásárláskor pedig érdemes megőrizni a bizonylatot, és összevetni azt a banki kivonattal, hogy valóban annyi pénzt vettek-e le róla az üzletben, amennyibe a termék került - tájékoztat a Magyar Nemzeti Bank.

Ezt is szeretjük