Új bankkártyás csalás terjed: erre figyelj nagyon

Új trükk van terjedőben, de odafigyeléssel biztonságban tudhatod a számlád tartalmát.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hihetetlen trükkel jutnak bankkártyákhoz az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában - írja a Penzcentrum.hu.

Nálunk ugyan még nem ütötte fel a fejét a módszer, de szakértők nem tartják kizártnak, hogy hamarosan itthon is megjelennek a hasonló trükkök.

Telefonon indul az átverés

Az új csalásnak az a lényege, hogy telefonon keresik meg a bankkártya tulajdonosát azzal a szöveggel, hogy a bank csalásellenes osztályának vagy a rendőrségnek a nevében járnak el. Az áldozatnak elmondják, hogy gyanús aktivitást észleltek a számláján.

Ezután elkérik a PIN-kódot. Aki valaha is hallott már bankkártya biztonságról, tudnia kell, hogy a PIN-kódot soha sem kéri el a bank, azt csak az ügyfél ismerheti. Ezután futárt küldenek a csalók a kártyáért. Itt is érdemes megjegyezni, hogy a bankok nem intézik futárral az ilyen jellegű ügyeiket, kártyádat csak személyesen, a pénzintézet fiókjában szabad átadni a bank alkalmazottjának.

Egyre profibbak a csalók

"Magyarországon egyelőre a hagyományos spamkampánnyal - azaz kéretlen hirdetésekkel, levelekkel - indított adathalászat a jellemző: ezeknek az utóbbi években a javult a minősége, magyarán ma már nincsenek tele helyesírási hibákkal, illetve nem a Google nyersfordítójával készítik őket.

Emiatt érdemes figyelni a linkek valódi url-hivatkozására, illetve sosem kattintani kéretlen levél linkjére, mellékletére" - mondta el a lapnak egy szakértő. Ez a fajta csalás nem lehet ismeretlen a magyar netezők előtt sem, egyes bankok időről időre kénytelenek kiadni közleményt azért, mert valakik a nevükben próbálnak adatokat szerezni az ügyfelekről.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A legfontosabb szabályokat betartva nem lehet baj

Fontos, hogy sem e-mailben, sem telefonon nem kéri a bank a PIN-kódot, ha pedig egyéb személyes adatot szeretne elkérni tőled valaki, érdemes meggyőződni arról, valóban a bank keresett-e meg.

A biztonságot növelheted, ha készpénzfelvételnél zárt helyen működő ATM-et használsz, és netes fizetésnél csak biztonságos oldalon adod meg a kártya adatait. Vásárláskor pedig érdemes megőrizni a bizonylatot, és összevetni azt a banki kivonattal, hogy valóban annyi pénzt vettek-e le róla az üzletben, amennyibe a termék került - tájékoztat a Magyar Nemzeti Bank.

Ezt is szeretjük