Itt az újabb adósmentés: így segítene a kormány
A KDNP javaslata elkészült, hamarosan a parlament elé kerülhet. Öt évig felügyelnék az adósok gazdálkodását.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hamarosan a parlament elé kerülhet a családi csődvédelemről szóló törvény. Kiken segítene ezzel a kormány, és mire kell számítani annak, aki csődvédelmet kér?

Rétvári Bence a Parlamentben

A KDNP már elküldte a tervezetet

"A kisebb tartozások leküzdéséhez is segítséget kell nyújtani, eljött az idő, hogy a törvényhozók jogszabályba foglalják a családi csődvédelem szabályait" - ezt Rétvári Bence, a KDNP alelnöke nyilatkozta a Magyar Nemzetnek. A kisebbik kormánypárt a lap szerint már előállt a kész javaslatával, amit el is küldtek az Igazságügyi Minisztériumhoz.

A családi csődvédelem leginkább azokon segítene, akik kisebb banki tartozásukkal kerültek bajba, vagy éppen a közüzemi számlákat nem tudják állni.

A tervezett szabály pontos működéséről sajnos nem beszélt Rétvári. A téma már régóta napirenden van, már 2012-ben is nyilatkozott róla Bagdy Gábor kereszténydemokrata képviselő a Blikk.hu-nak.

Öt év felügyelet vár a becsődölt családokra

Bagdy akkor elmondta, hogy ha az adós öt éven át együttműködik, és lehetőségeihez mérten fizeti a tartozását, akkor teljes egészében megszabadulhat attól. Az adós mellé csődgondnokot jelölnének ki, aki ellenőrizné a család pénzügyeit, így azt is, mire és mennyit költenek.

A kirendelt szakember egyezkedne a hitelezővel is arról, hogy az adós mekkora összeget tud visszafizetni, de abba is beleszólhatna, hogy milyen vagyontárgyak eladásával csökkenthető a tartozás. Hogy a területért egy külön, erre szakosodott hivatal vagy az önkormányzat felelne-e, Bagdy elmondása alapján akkor sem volt eldöntött.

A tervezet hónapokon belül a parlament elé kerülhet, azonban hatályba valószínűleg már csak 2016-ban lép – írja a Magyar Nemzet

Az autóhiteleseken nem segít a kormány

A kormány a jelzáloghitelek forintosításával pont jókor lépett, hiszen a múlt héten a svájci jegybank döntése miatt történelmi mélységbe zuhant a forint a frankhoz és az euróhoz képest. A forintosítás azonban nem érinti például az autóhiteleseket, akiknek így a törlesztőrészlete és a hitelállománya is jócskán megnő majd.

Orbán Viktor vasárnap a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy nem készül a kormány kisegíteni a fogyasztási és autóhiteleikkel bajba jutottakat, ám közvetítő szerepet vállal az ügyfelek bankokkal való tárgyalásában.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Ezt is szeretjük