Havi 100-200 ezer forintot ígér az államtitkár: ez állítja meg az elvándorlást?
Ösztöndíjat adnak az orvosoknak, hogy ne menjenek külföldre.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár ígérete szerint 100-200 ezer forintos havi ösztöndíjjal tartanák itthon a szakorvosokat.

Mennyi lesz így egy kezdő orvos fizetése? Elég lesz ez arra, hogy megállítsa az egyre nagyobb gondot okozó elvándorlást?

270 ezer forintos kezdő fizetés a cél

Zombor Gábor államtitkár az origo.hu-nak adott interjút, amiben elmondta, egy törvénytervezet szerint a hazánkban végzett orvosok diplomaszerzés után havi 100-200 ezer forintos ösztöndíjra számíthatnának, amit az állam biztosít számukra.

Az államtitkár elmondta, havi nettó 270 ezer forintos szakorvosi minimálbért céloztak meg, és ez a következő hónapokban már meg is valósulhat.

Anyagilag nem éri meg letenni a szakvizsgát

Az intézkedésre szükség is lehet, mivel az a furcsa helyzet állt elő az egészségügyben, hogy a rezidensek bére egy ösztöndíjrendszer miatt magasabb volt, mint a kezdő szakorvosoké. Így ha valaki végzett orvossá vált, csökkent a fizetése.

A Markusovszky-ösztöndíj 100 ezer forintot nyújt a béren felül a rezidenseknek, így az államtitkár által említett 100-200 ezer forint legalább arra elég, hogy a bérük ne csökkenjen a szakvizsga után.

Szakemberek viszont figyelmeztetnek, hogy sokszor nemcsak a magasabb bér, de a jobb körülmények is nyugatra vonzzák a fiatal orvosokat.

Menekülő orvosok

Még szeptemberben írtunk arról, hogy a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke szerint átlagban napi három orvos és két szakdolgozó pakol össze, hogy elhagyja az országot a jobb élet reményében. A 25-29 éves rezidensek többsége igényel olyan igazolást, amivel külföldön is vállalhat munkát. Kezdő orvosként ezeknek a fiataloknak 150 ezer forintos nettó bérrel kellett megbarátkozniuk, ami most talán változhat.

A hazai kórházak némelyikében hiába a felkészült és lelkiismeretes dolgozói csapat, sok intézmény filléres gondokkal küzd, így eszközhiány is felléphet. Nemrég például a tatai kórházból közölt riportot az RTL Klub, ahol állítólag egy ízben nem tudták elkészíteni egy gyerek röntgenfelvételeit, mert nem volt megfelelő film, amire kinyomtathatták volna.

Ezt is szeretjük