Ha így iszod a kávét, megvédhet az Alzheimer-kortól: természetes módszer
Mostanáig úgy tartották, káros, ha valaki túl sokat kávézik. Kanadai kutatók szerint azonban védelmet nyújthat az időskori demencia ellen.
Sokak számára az átlagos napi kávémennyiség akár 5-10 csésze között is mozog. Eddig úgy tartották, hogy egészségünk szempontjából ez nem túl szerencsés, azonban egy kanadai kutatás minderre rácáfol.
Szakértők szerint ugyanis a kávéfogyasztás védelmet nyújthat a legrettegettebb időskori betegségek ellen mint az Alzheimer- vagy Parkinson-kór.
Nem a koffein számít
A kutatásban koffeintartalmú és koffeinmentes kávékat is vizsgáltak, és hamar kiderült, nem a koffein az az összetevő, ami ellenállóbbá teszi a szervezetet a neurológiai betegségek elleni harcban.
A kutatásból kiderült, hogy a kávészemek pörkölésekor keletkező fenil-indén molekulák azok, amelyek gátolják azon fehérjék felhalmozódását, amik végül a Parkinson- vagy Alzheimer-kór kialakulásához vezethetnek.
Minél sötétebb, annál jobb
Minél sötétebbre pörkölik a kávét, annál több ilyen molekula keletkezik, tehát a sötétebb pörkölésű kávé jobban véd a világosabbnál. Kiemelendő, hogy egy természetes vegyületről van szó, így nem kell szintetikus anyagokat előállítani a kívánt hatás érdekében.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Ahhoz, hogy mindezen eredményeket a gyógyítás szolgálatába lehessen állítani, további kutatások szükségesek. Fontos azonban kiemelni azt is, hogy a cikk alapját adó tanulmány szerkesztője a Nestlé alkalmazottja, amely némiképp megkérdőjelezheti a kutatási eredmények megbízhatóságát.
Fantasztikus, hogy mire nem jó a tejhab a kávén
A barista pusztán tejhab és kávé felhasználásával készíti a 3D-s műveket, melyek olyan élethűek, hogy meginni is vétek. A művész egy egyszerű csésze kávéval kezdi, melynek a tetejére ömleszti a tejhabmasszát. Ezt egyszerű kanalak segítségével formálja valamilyen 3D-s alakká.
Fantasztikus, hogy mire nem jó a tejhab a kávén, ha kreatív kezekbe kerül
Nézegess képeket!
ElolvasomKépek forrása: Getty Images Hungary
- érdekességek a világból
- kávé
- kutatások
- koffein
- alzheimer-kór
- tünetek és betegségek
- alzheimer-kór ellen
- Terasz
OLVASD EL EZT IS!
- otthon
- takarítás