A magyar sorozatgyilkos, aki a szerelem miatt ölt: Kató Koszpitál a kedvesét akarta lenyűgözni

Kató Koszpitál a 19. század hírhedt sorozatgyilkosa volt.

kato-koszpital-sorozatgyilkos

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte nincs nap, hogy ne számolnának be gyilkosságról a híradók, ám az ilyesfajta bűntények nem csak a jelenkorban fordultak elő. A kései 19. század sorozatgyilkosa, Kató Koszpitál ritka kegyetlen módon, esetenként baltával ölte meg áldozatait.

Kató Koszpitál, aki Szegvár környékén garázdálkodott, szörnyű gyilkosságsorozatot követett el. Áldozatai naiv, védtelen emberek voltak. Valódi neve Gyömbér Pál volt, és szokatlan indíttatásból oltotta ki áldozatai életét: imponálni akart a szerelmének.

Kató Koszpitál, a sorozatgyilkos

1859-ben született Csongrád és Szeged között, Csanyteleken, törvénytelen gyermekként. Már korán ráragadt a Kató Koszpitál név. Anyjával, akitől nem kapott sok szeretetet, sokat költöztek. Egy ideig Kunszentmártonon éltek.

GettyImages-1364891874
Fotó: freeject design / Getty Images Hungary

Életének első szakaszáról nem sokat tudni, csak a bírósági jegyzőkönyvek árulnak el egy-egy információt. Azok szerint nem járt iskolába, és nem tanult szakmát sem. Saját bevallása szerint nem volt alkoholista, és nem vonzotta a szerencsejáték sem, ám a munkát nem szerette: meglehetősen lusta volt.

Fiatal korában egy mindszenti lánynak, Pap Erzsébetnek udvarolt 5 évig, de az nagyon zavarta, hogy nem tudja anyagi értelemben is lenyűgözni őt. Így lépett tévútra, és vált rablógyilkossá.

Előbb kicsiben kezdte. Ellopott ezt-azt, ám rendre lebukott, így kétszer is börtönbe került. A rács mögött ismerkedett össze Besenyei Pállal, aki korábban a hírhedt Rózsa Sándor embereihez tartozott. A férfi sok, a bűnözésben hasznos tanáccsal látta el, egyebek mellett azzal, hogy ne derítsen fel a bűntény előtt, és ne hagyjon maga után tanukat. Miután kiszabadult, Kató Koszpitál alkalmazta is a neki átadott tudást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Gyilkos lett

1888 februárjában ölt először. Úgy tett, mint aki szállást keres, és bekopogott egy öregszőlősi házba. Az idős Förgeteg házaspár lakott ott, akik naiv emberekként, segítő szándékkal beengedték őt az otthonukba. Előbb a férfit ütötte agyon, utóbb a vak nőt támadta meg egy székkel. Vitt, amit csak tudott.

Később ismét rablásra adta a fejét, és újfent követte a börtönben kapott tanácsot, hogy ne hagyjon hátra tanukat. Balázs Borbálához kopogtatott be Szentesen, ugyancsak szálláskeresés címszó alatt. A hölgy idős volt és egyedül élt, így könnyű préda volt Katónak. Mielőtt tettét elkövette volna, kiderítette, hogy nagyobb összeget, 300 forintot tett félre, mert kocsma nyitását tervezte. Álmában támadt áldozatára egy baltával. Agyonütötte, és nemcsak a pénzét lopta el, hanem elvitte az ékszereit is, amelyeket jegyajándékként Erzsébetnek adott.

ekszerek

Kisteleken ugyancsak voltak áldozatai. A Tisóczky házaspár italmérő üzletet üzemeltetett, ezért Kató Koszpitál úgy gondolta, jókora zsákmányra tehet szert, ha rájuk támad. Ittasan találta őket, majd ő maga is megivott tíz liter bort és szállást kért. Míg a férfi az ágyát készítette elő, a sorozatgyilkos hátulról közelítette meg, és baltával fejbe verte. Később az asszonyt is baltával ütötte le. Annak érdekében, hogy a nyomozókat megtévessze és rablóbanda nyomait keltse, átrendezte a terepet, tányérokat vett elő. Végül sok mindent magához is vett. Nem csak értékeket, ruhaneműt is, amit újfent a menyasszonyának és majdani anyósának adott.

1888. november 28-ra tervezték az esküvőt, de az ünnepélyre menet sem volt tétlen. Mialatt Erzsébethez ment, 27-én Vincze Rókusné tanyájára tért be, aki egyedül élt. Előbb baltával támadt rá, de miután a szerszám feje leesett, az asszony mángorlófájával - mosásban használatos eszköz - fejezte be a gyilkosságot. Később ezt a gyilkosságot Vincze Rókusra és egy helybélire fogták, akikből kegyetlen módszerekkel sikerült is kinyerni egy hamis beismerő vallomást.

Másnapi esküvőjére Kató Koszpitál Vincze Rókusné fiának az öltözékében érkezett. A ceremóniát is lopott pénzből fizette.

kotel

Akkor sem nyugodott, miután megvolt az esküvő. Az év december 17-én a szentesi Lévi Lénit, a kocsmárost vette célba. Ismét baltával támadt, de Lévi védekezett: megharapta, ezért Kató elmenekült.

Utolsó jegyzett gyilkossága 1889-ben, április 17-én történt. Áldozata Fazekas Istvánné volt, aki éppen az unokáira vigyázott. Egy maga készítette akácfa bunkóval ütötte meg, majd mikor pénzt követelt tőle, az arcát késsel összevagdosta. Az asszony túlélte a támadást, családja férfi tagjai a bűnöző után eredtek. Kató egy kútba ugorva akart öngyilkosságot elkövetni, de már nem sikerült: elfogták és a szegedi Csillag börtönbe került.

Pere során egyáltalán nem mutatott megbánást, sőt, miközben a legapróbb részletekig elmesélte, mit hogyan csinált, kifejezetten büszke volt a körültekintőségére. Végül a várakozásaival ellentétben kötél általi halálra ítélték, noha ő egy-két éves börtönben reménykedett.

Az utolsó bihari betyár

Olvasd el következő cikkünkben az utolsó bihari betyár történetét.

Ezt is szeretjük