3 kérdés, amiből kiderül, milyen a karrierhorgonyod: megváltoztathatja az életed
Az évkezdés az újragondolás ideje a munka terén is. Ehhez jól jöhetnek a következő karriertervezési tippek!

tervez
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A január az elhatározások és változások hónapja. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy honnan hova jutottál az elmúlt évben, valamint miben szeretnél idén fejlődni. Az alábbiakban a Perfekt szakértője segít néhány tippel, hogy karriered a céljaidnak megfelelően alakuljon 2019-ben.

Kerülj képbe önmagaddal!

Ahhoz, hogy tudatosan tervezd a karriered, mindenekelőtt saját magaddal kell tisztában lenned. Tóth Réka oktatási szakértő szerint szakmai pályánkat a képességeink, értékeink, motivációnk alapján kialakított karrierhorgony köré építjük. Ennek alapján választunk pályát, állást. A karrierhorgony pontosításához, tisztázásához azonban letisztult önismeretre van szükség.

A szakértő úgy gondolja, érdemes ezt a központi karrierhorgonyt tudatosan kialakítani, és időről időre újragondolni az alábbi lépésekkel - ezen kérdések alapján körvonalazódhat a te egyéni karrierhorgonyod, mely jó alapot ad a karriertervezéshez, a szóba jöhető területek kiválasztásához.

  • Melyek a gyengeségeid, és miben vagy erős? Vizsgáld meg!
  • Mi motivál téged, mi a célod az életben? Keresd meg!
  • Melyek azok a fő értékek, amelyek alapján jónak, illetve rossznak ítéled meg saját vagy mások tetteit? Fogalmazd meg!

Tedd rendbe rövid és hosszú távú karriercéljaid!

Mindenki megállás nélkül tervez, a padlás mégis tele van beteljesületlen karriercélokkal. Ennek egyik oka a már említett önismeret hiánya, a másik pedig az irreális időtávok meghatározása. Érdemes ugyanis két csoportra bontani a céljaidat. Az első csoportba kerüljenek a rövid távú tervek. Ezek lehetnek a néhány hónapostól az egy-másfél évesig bármilyen hosszúak. Amennyiben továbbképeznéd magad, vagy valami újat tanulnál, az is a rövid távú terveid közé kerüljön.

A cikk az ajánló után folytatódik

A második csoportba kerüljenek a hosszú távú tervek, melyek felölelhetnek akár öt-tíz éves időintervallumot is. Ezek azért szükségesek, hogy tudd, merre tartasz. Miután elkészültél, ne felejtsd el időnként újra elővenni, és frissíteni a listát! Mindig tartsd szem előtt, hogy ezek a tervek nem kőbe vésett szabályok, csupán nagyobb vonalakban jelölik ki az utat, melyen haladnod kell.

Tanulj folyamatosan!

A lifelong learning, vagyis élethosszig tartó tanulás ma már alapelvárás, bármivel is foglalkozz. Alig van olyan munkakör, amelyik ne változna meg néhány év alatt, vagy ne lennének hozzá szükségesek teljesen új ismeretek. Foglalkozz bármivel, fejlesztened kell magad ahhoz, hogy előreléphess. Év eleji karrierterveid közé ezért mindenképp tedd be a tanulást valamilyen formában, akár önfejlesztő módszerekkel, akár külső segítséggel.

A szakértő szerint jó lehetőség például egy OKJ-s képzés, melyet rugalmas időbeosztásban végezhetsz el. A karrierhorgonyod alapján kiválasztott képzésen gyakorlatias oktatóktól tanulhatsz a munkaerőpiacon is keresett szakmát, és az így megszerzett tudás biztosan hozzájárul majd éves karriercéljaid eléréséhez.

Ezt is szeretjük