3 életbevágóan fontos karácsonyi illemszabály, amit mindenkinek ismernie kell

Az illemről az ünnepek alatt sem szabad elfeledkezni.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akár mész vendégségbe az ünnepek alatt, akár nem, érdemes betartani a karácsonyra vonatkozó illemszabályokat.

Íme, négy fontos dolog, amire mindenképpen figyelned kell, hogy megtiszteld a körülötted élőket és az ünnepet is!

Telefon és látogatás

Karácsonykor ideális esetben mindenki a szeretteivel tölti az ünnepet, ezért ilyenkor még kevésbé illik bárkit is zavarni. A szabály szerint ilyenkor otthon kell maradni, és az előre egyeztetett vendégeskedésen kívül nem szabad máshová menni. Nagy tiszteletlenség az ünnep három napja alatt bárhová hívatlanul beállítani, és bejelentkezni sem ilyenkor kell, mert a karácsonyi telefonálás is kényes kérdés.

Ha nincs vészhelyzet, senkit sem illik felhívni szenteste, a jókívánságokat sem szabad ilyenkor kifejezni, ezt vagy tedd meg előzetesen, képeslap, sms, e-mail vagy más formában, vagy hagyd másnapra. 25-én és 26-án már kicsit rugalmasabbak a telefonálásra vonatkozó szabályok, de ilyenkor is meg kell kérdezned, hogy nem zavarsz-e, és fogd a lehető legrövidebbre a mondandód.

Nem mindegy, miről beszélsz

Nagy illetlenség a szeretet ünnepén kellemetlen témákat felhozni, a gondokról beszélni, különösen evés közben, az asztalnál. Semmiképpen se kezdeményezz ilyen beszélgetést, és ha más teszi, finoman hárítsd el, és kérd meg, hogy vitassátok meg a dolgot egy későbbi időpontban. Persze nem kell úgy tenni, mintha minden tökéletes volna, de ha teheted, nem árt elengedni a problémákat legalább erre a pár napra.

Ajándékozáskor

Persze az sem mindegy, hogy mit adsz ajándékba, vannak bizonyos dolgok, amikkel nagyot bakizhatsz - erről ide kattintva olvashatsz -, de nagyon fontos, hogy a meglepetés átadásakor is figyelj az illemre.

Ne magyarázkodj, ne szabadkozz az ajándék értéke miatt, és ne áruld el előre, hogy mi van a csomagban. Ha téged ajándékoznak meg, mindenképpen köszönd meg, és még akkor se jelezd a nemtetszésed, ha esetleg nem sikerült eltalálni az ízlésedet!

Ezt is szeretjük