Így vásárolunk karácsonyi ajándékot: te melyik kategóriába tartozol?
Van, aki több mint 400 ezret költ egy ajándékra, de a többség 50 ezer alatt megúszná a karácsonyt.

bevasarlas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a legtöbben nem terveznek többet költeni karácsonyi ajándékra, mint tavaly, a bevásárlás így is megterheli a pénztárcát. A megkérdezettek többsége átlagosan 10-50 ezer forintot költ karácsonyi ajándékra, és a bevásárlóközpontban tolongani továbbra is népszerűbb, mint az online vásárlás, derült ki a Jófogás online kutatásából.

A többség 50 ezer alatt maradna

A Jófogás csapata több mint 10 ezer internetezőt kérdezett meg karácsonyi vásárlási szokásairól. A felmérés szerint a felhasználók legnagyobb része, 38%-a, több mint hat szerettét lepi meg. Az eredményekből az is kiderült, hogy a megkérdezettek többsége - 40% - igyekszik 50 ezer forint alatt letudni az ajándékvásárlást, de vannak szép számmal olyanok is - 18% -, akik mindössze 5-10 ezer forintot tudnak - vagy akarnak - e célra fordítani.

A válaszadók negyede 50-100 ezer forint között költ, 100-200 ezer között 8%, 2-300 ezer között 3%, míg 3-400 ezer forint közötti összeget 4% engedhet meg magának. Alacsony számmal ugyan - 2% -, de akad olyan is, aki 400 ezer forintnál többet szán szeretteire.

Érdekesség, hogy a kitöltők több, mint fele - 52% - nem tervezi, hogy többet költ, mint tavaly, viszont több mint egy tizedük - 13% - magasabb összeggel számol, míg 35%-uk egyelőre nem tudott erről nyilatkozni.

A pláza továbbra is veri a webshopot

Úgy tűnik, hogy a tömeg, a hosszú sorok és az esetleg épp az orrunk előtt elfogyó készletek továbbra sem tartják vissza a fogyasztókat attól, hogy a karácsonyi vásárlás klasszikus formáját, vagyis a boltokat válasszák. Mindössze 32% tervezi, hogy idén webshopban szerzi be a meglepetést, míg 68% a bolt mellett tette le voksát.

Arra is fény derült, hogy a megkérdezettek többsége - 36% - időben, már december elején elkezdi a vásárlást, sőt sokan - 30% - már ősszel elindítják az ajándékvadászatot. 16% egy-hét héttel az ünnepek előtt indul beszerző körútra, míg 19% vallotta be, hogy mindent az utolsó pillanatra hagy.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem kell csődbe menni a szeretet ünnepén

Használt cikket a megkérdezettek 36%-a adna ajándékba, ami azért is örömteli, mert azt mutatja, hogy sok az olyan tudatos vásárló, aki a pénztárcája mellett a környezetvédelemre is gondol. 2017-ben a Jófogás felhasználói 200 ezer tonna szén-dioxidtól óvták meg a Földünket azzal, hogy másodkézből vásároltak. Ez azt jelenti, hogy annyi CO2-t takarítottak meg, mintha 45 napig semmi forgalom nem lenne Budapesten!

Az sem mellékes, hogy sok esetben kis keresgéléssel, szinte vadonatúj termékeket találhatunk jelentősen olcsóbban. A kézzel készített, DIY ajándékok is kímélik a bukszát, illetve jó ötlet lehet, ha előzetesen érdeklődjünk, hogy kinek mire van szüksége. Így elkerülhetjük, hogy felesleges dologra adjunk ki pénzt.

Ezt is szeretjük