Mikor kezdődik az advent 2018-ban? Ezen a napon gyújtsd meg a koszorún az első gyertyát

Advent első vasárnapja 2018-ban egy decemberi napra esik. Jelöld meg a naptárban!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A keresztény kultúrkör szerint az adventi időszak minden évben a december 25-ét, karácsony napját megelőző negyedik vasárnappal kezdődik. Ugyanakkor ez a Szent András apostol napjához, vagyis november 30-hoz legközelebb eső vasárnap is. Ekkor veszi kezdetét a karácsonyi ünnepkör, mely január 6-ig, vagyis vízkeresztig tart. Advent első vasárnapja 2018-ban december 2-re esik, ami egészen kései dátum, hiszen az első vasárnap mindig november 27. és december 3. közé tevődik.

Egy kicsit eltér a dátum a görögkatolikusoknál, ahol egy 5. századi hagyományt követve hat héten át tart az advent, így náluk már 2018. november 18-án meggyújtják az első gyertyát. Bár ma már inkább az egyéni ízléstől függ, milyen színű az adventi koszorú, a vallási tradíció szerint három lila és egy rózsaszín gyertyának kell rajta lenni. Tudtad, hogy mindegyiknek saját jelentése van? Ha eddig még nem találkoztál velük, az alábbiakban megismerheted ezeket, és az idei várakozás során már eszerint készítheted fel a lelkedet az ünnepre.

Még meghittebb lesz a várakozás, ha saját adventi koszorút készítesz. Korábbi cikkünkben különleges és modern ötleteket mutatunk, ha pedig valami egyszerűre és letisztultra vágysz, ide kattintva találhatsz útmutatót.

Az első adventi gyertya jelentése

Az adventi időszak első vasárnapján egy lila gyertyát kell meggyújtani. Ez a szín az advent liturgikus színe is egyben: bűnbánatot, összeszedettséget és szent fegyelmet is jelent. Az első vasárnap arra ösztönöz, hogy megnyílj, és nemcsak magadnak, hanem mások felé is. A szívedben is meg kell gyúlnia egy kis lángnak, ami a szenteste közeledtével egyre csak növekedik. Bővebben itt olvashatsz arról, mire készítsd a lelked advent első vasárnapján.

Advent második vasárnapja

A második gyertya színe is a lila, jelentése mégis eltérő az elsőétől. Ez a gyertya a reményt szimbolizálja. Advent második vasárnapján eljön az ideje, hogy abból az erőből, ami a sajátod, másoknak is adj. Ezúttal gondold végig, hogy mi az, amit másokért tehetsz: ne azt nézd, hogy mit kaphatnál vissza, hanem pusztán a segítő szándék vezéreljen. Ide kattintva részletes lelki útmutatót kaphatsz erre vonatkozóan.

Mit üzen a harmadik vasárnap?

A harmadik az egyetlen gyertya az adventi koszorún, amely nem lila. Ez a nap az örömé: Szűz Máriát dicsőítjük, aki megszülte a Fiút. Az örömvasárnap liturgikus színe a rózsaszín. Ezen a napon gondold át, hogy melyek azok a dolgok, amelyek a legfontosabbak számodra az életben. Mi tesz igazán boldoggá: az anyagi javak vagy valami egészen más? A harmadik vasárnap üzenetéről korábbi cikkünkben még többet olvashatsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A negyedik gyertya meggyújtása

A negyedik gyertya színe ismét lila: ez a gyertya az utolsó az adventi koszorún, és a szeretetet szimbolizálja. Arra emlékeztet, hogy a legnagyobb sürgés-forgásban se veszítsd el az örömteli várakozás bensőséges érzését. Ha úgy érzed, hogy felőröl a karácsonyi készülődés, az utolsó dolgok beszerzése, a sütés-főzés és a takarítás, akkor ideje változtatnod ezen, hogy békében, szeretetteljesen telhessenek az ünnep előtti utolsó napok is. További tanácsokért kattints ide!

Adventi tűzvédelem

Mindegy, hogy saját kezűleg készíted, vagy a boltban vásárolod az adventi koszorút, fontos, hogy már a kiválasztásnál is nagyon odafigyelj a tűzvédelmi szempontokra, hogy a várakozás ünnepe ne torkolljon kellemetlenségbe, ne adj' Isten tragédiába. Olvasd el a tűzoltó őrnagy erre vonatkozó, szakértői tippjeit!

Nézd meg ezt is -  A legédesebb, filléres adventinaptár-ötletek 

Garantáltan népszerű leszel a családod körében, ha saját készítésű adventi kalendáriummal állsz elő, úgyhogy ne tétovázz! Válassz egyet, és szerezz vele örömöt!

A legédesebb, filléres adventinaptár-ötletek

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük