Meglepő dolog derült ki a kapszulás kávéról: ennek sokan örülhetnek
Váratlan dolgot állapítottak meg a kapszulás kávékról a kanadai Québeci Egyetem tudósai egy friss kutatás során.
Váratlan dolgot állapítottak meg a kapszulás kávékról a kanadai Québeci Egyetem tudósai egy friss kutatás során.
A kutatók szerint a kapszulás kávék fogyasztása mégsem olyan környezetszennyező, mint ahogyan azt a legtöbben gondolták.
A kapszulás kávé kevésbé környezetszennyező
A kapszulás kávék az elmúlt években hihetetlen népszerűségre tettek szert, de sokan kritizálják őket a környezetre gyakorolt hatásuk miatt.
A kanadai Quebeci Egyetem kutatói szerint azonban a kávézás ezen módja talán mégsem olyan nagy teher a környezetre, mint ahogy azt eddig gondolták, írja a HVG a BBC cikke alapján.
A kutatók a tanulmányhoz átnézték az elmúlt időszak kávéfogyasztással kapcsolatos publikációit, aztán megmérték, hogy 280 milliliter kávé elkészítése mennyi üvegházhatású gáz kibocsátását eredményezi. Ennek során mindent figyelembe vettek a kávébab előállításától kezdve a megtermelt hulladék mennyiségéig.
A tudósok megállapították, hogy a legtöbb kibocsátást a hagyományos, csepegtetős kávé elkészítése okozza, mert itt egy adag kávé lefőzéséhez több kávé kell, mint a többi módszernél. A víz felmelegítéséhez és a kávé melegen tartásához szintén sok energiára van szükség. A második legkevésbé környezetbarát kávéfőzési mód a french press.
A dobogó harmadik helyén helyezkedik el a kapszulás kávéfőzés, ennél kapszulánként 11-13 gramm kávé takarítható meg.
A lista utolsó helyén elhelyezkedő, legkörnyezetkímélőbb módszer az instant kávék használata, hiszen itt a többinél kevesebb kávét kell a csészébe tenni, ráadásul a vízforralók kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos kávéfőzők.
Vásárolj Femina Klub bérletet!
Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől.
- Knapek Éva, aki a társfüggőségről és a mérgező kapcsolatokból való szabadulásról beszél. 2025.01.07.
- Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában. 2025.02.19.
- Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.
További részletek: feminaklub.hu/
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a kávéfogyasztással kapcsolatos legszennyezőbb tényező maga a kávébabok megtermelése. Ez a teljes kibocsátás 40-80 százalékát teheti ki. Ennek ellenére lehetséges környezetkímélőbb módon kávét fogyasztani.
Ennek egyik módja, hogy 50-100 milliliter presszót fogyasztasz, illetve, hogy csak annyi vizet használsz fel, amennyi feltétlenül szükséges. Így elkerülhető a felesleges pazarlás.
A cikk arra is felhívja a figyelmet, hogy annak ellenére, hogy a kapszulás kávézás nem a legkörnyezetszennyezőbb, ha túl sokat fogyaszt belőle az ember, a megtermelt hulladék miatt könnyen azzá válhat.
Kávézással visszafordítható a szív öregedése: kiderült, mennyit érdemes inni
A budapesti és a londoni egyetem eredményei a közelmúltban láttak napvilágot.
Kávézással visszafordítható a szív öregedése: kiderült, mennyit érdemes inni
A budapesti és a londoni egyetem eredményei a közelmúltban láttak napvilágot.
ElolvasomKépek: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!