A rendőrség figyelmeztet: így közlekedj kánikulában, hogy elkerüld a balesetet
A hétvégén is folytatódik a kánikula, ezért fokozott óvatossággal kell autót vezetni és közlekedni.

auto-kerek-nyaron
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rendőrség a nyári forróság közlekedésbiztonságra gyakorolt hatására hívja fel a figyelmet. A tapasztalatok alapján a nagy melegben gyengül a koncentrációképesség, a hőség tompává, figyelmetlenné tesz, sokak lobbanékonnyá, agresszívabbá vállnak. A napokig tartó meleg, majd a hirtelen érkező viharok mindenkit kivétel nélkül megviselnek, fiatalokat, időseket, egészségeseket és betegeket egyaránt.

A kánikula még a frontokra kevésbé érzékeny emberek szervezetét is megterheli, természetesen egyénenként eltérő mértékben. Sokan nem tudják, de a hőségben sokkal kockázatosabb közlekedni. A szokatlanul nagy melegről köztudott, hogy sokszor van szerepe a balesetek bekövetkezésében. A járművezetők a forróságban általában kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek, türelmetlenebbek, hajlamosabbak a szabályszegésekre.

Gyakori jelenség a lobbanékonyság, a kiszámíthatatlan, szeszélyes, agresszív magatartás. Ezt tovább nehezíti, hogy a folyamatosan érkező záporok, zivatarok, a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék a látási viszonyokat is korlátozza.

Az autósoknak és a gyalogosoknak is figyelniük kell

A nyári kánikulában a gyalogosokra is jellemző a figyelmetlen, bágyadt közlekedés, kevésbé néznek körül, mielőtt lelépnek az úttestre. A tartós melegben a közlekedés résztvevői között is jelentősen megnő a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, közönyösséget, másoknál pedig fokozódó ingerlékenységet válthat ki.

A közlekedők körében ilyenkor fokozottan jellemző a koncentráció hiánya, mely a reakcióidőben is jelentkezik. A reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, ezáltal a hibalehetőségek száma is megnő. Csapadékos időjárásban pedig mindenki próbál minél hamarabb eljutni céljához, és kevésbé figyel a közlekedés más résztvevőire.

A balesetek megelőzése érdekében a legjobb prevenció minden esetben a közlekedési szabályok betartása, azonban a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás is kiemelten fontos. A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé!

A cikk az ajánló után folytatódik

Mire figyelj, ha kánikulában vezetsz?

Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor vezess mindig kipihenten, és gyakrabban állj meg felfrissülni, ilyenkor végtagjaidat kicsit nyújtóztasd ki: ez bizonyítottan megkönnyíti a további járművezetést.

Fogyassz kellő mennyiségű folyadékot, és mindig legyen hűtött ásványvíz vagy üdítőital az autóban. Légy türelmes, vezess kissé lassabban, tarts nagyobb követési távolságot! A napon álló gépkocsit indulás előtt szellőztesd ki, menet közben használj légkondicionálót, vagy gondoskodj a levegőcseréről, a friss levegő utánpótlásáról!

Fotók: Getty Images

Átmennél most egy KRESZ-vizsgán? Kvíz!

A képes tesztkérdések sok tanuló számára mumusnak számítanak a vizsgán, noha ezek készítik fel őket a forgalomban felmerülő éles szituációkra. A kérdéseinkből kiderül, hogy a rendszeresen közlekedők valóban hibátlanul töltenének-e ki most is egy KRESZ-tesztet.

Ezt is szeretjük