Az űrből is látszik a Kanári-szigeteken tomboló vulkán: félelmetes fotót készített a műhold

La Palma szigetén továbbra sem csillapodik a tűzhányó.

vulkán-kanária-szigetek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több mint három héttel a szeptember 19-i kitörése után sem csillapodik a Kanári-szigeteken található Cumbre Vieja vulkán tombolása. A La Palma szigetén működő tűzhányó kitörésének előjelei is voltak, hiszen több ezer apróbb földrengést észleltek a műszerek napokkal előtte, így időben tudtak készülni a lakosság evakuálására.

A kitörése után a vulkánból óránként 700 méteres sebességgel folyt le a lávafolyam, ami szeptember 28-án, kedden éjjel elérte az Atlanti-óceánt is. Ez mérges gázokat szabadított fel, de nem ez volt az egyetlen probléma.

Ilyen a lávafolyam az űrből

Október 9-én, szombaton a vulkán észak-nyugati kürtője beomlott, és a felduzzadó lávafolyam óriási, ház nagyságú sziklákat sodort magával, emellett folyamatosak a morajlások és rengések. Ez utóbbi azért is aggasztja a szakembereket, mert attól félnek, hogy újabb kitörési pontokat nyitnak a felszínen. A friss információk szerint a Cumbre Vieja még egy darabig nem fog nyugodni, várhatóan ismét szükség lehet arra is, hogy lezárják a repülőtereket, hiszen a füst és vulkáni hamu miatt veszélyes lenne így a közlekedés.

A Space.com információi szerint a Sentinel-2 európai Föld-megfigyelő műhold vasárnap készített felvételeket a nagyjából 1240 fokos láva folyásáról, valamint azt is hozzátették, hogy az északi folyam sokkal gyorsabban halad, nem sokkal este 11 óra előtt érte el a tengert. Az Európai Unió Copernicus vészhelyzeti megfigyelőszolgálata szerint eddig legalább 1186 épületet tarolt le a perzselő láva. A Copernicus adatait feldolgozó környezetfelügyeleti szolgálat hétfőn közölte, hogy a vulkán kén-dioxidja, amely átjutott az Atlanti-óceánon, és a múlt hét végén elérte a Karib-térséget, mára többnyire eloszlott. A vulkáni kibocsátások nagy része most kelet felé halad Észak-Afrika felett.

Így néz ki most a katasztrófa sújtotta La Palma szigete: a tűzhányó még mindig pusztít

A kanári-szigeteki vulkán ezekben a pillanatokban is folytatja tevékenységét.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük