Ez a világ 8 legaktívabb vulkánja: nem csak a Vezúv jelent fenyegetést

Még ma is sokan élnek aktív vulkánok közelében, és a tűzhányók kitörésük intenzitásával időnként meg tudják lepni a szakembereket.

erta ale
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az izlandi Rejkyanes-félszigeten 800 év után március 19-én este vulkánkitörés indult, mintegy 30 kilométerre a fővárostól. Az esemény, amelyre a tudósok fel voltak készülve, nem jelent közvetlen veszélyt a környéken élőkre, ugyanakkor az már fennakadásokat okozhat, ha a vulkanikus működés hosszú hónapokig is eltart majd, és erre látnak némi esélyt.

A vulkánkitörések évszázadok óta foglalkoztatják az emberiséget, nem is véletlenül, hiszen egy rendkívül látványos, korábban jóformán teljesen megjósolhatatlan, láthatatlan erőktől vezérelt eseményről van szó, ami pillanatok alatt óriási pusztításokat tud véghez vinni, teljesen átformálva a környezetet.

A legaktívabb vulkánok

Az olaszországi Pompeji vagy Herculaneum területén járva a turista még ma is megborzong, ha a Vezúvra emeli tekintetét, ami 79. augusztus 24-én megsemmisítette az ókori Római Birodalom két városát. 1944-ben is kitört, ekkor két, a lejtőjén fekvő települést pusztított el, azóta szunnyad, de folyamatosan találgatják, hogy vajon mikor éled fel újra. Ma már a pontos megfigyelőrendszereknek köszönhetően kevésbé valószínű egy hasonló katasztrófa, de még napjainkban is rengetegen élnek potenciálisan aktív tűzhányók közelében, amelyeknek a történelmi időkben volt már kitörésük, és így a tudósok szerint a működésbe lépésük is várható. 

A vulkánkitörés nem csak a kiömlő lávafolyammal veszélyeztetheti a környezetet, a hatása a vulkáni hamu miatt egészen távoli vidékekre is elérhet, erre volt példa az izlandi Eyjafjallajökull 2010-es kitörése, ami miatt Európa-szerte légtérzárat kellett elrendelni, hiszen a hamu eltömítheti a repülőgépek hajtóműveit. A bolygó legaktívabb vulkánjait nehéz lenne rangsorolni, a Kilauea mellett az Etna és a Piton de la Fournaise rendre szerepel a hasonló listákon, de számos további tűzhányót meg lehetne említeni. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük