Így néz ki most a katasztrófa sújtotta La Palma szigete: a tűzhányó még mindig pusztít
A kanári-szigeteki vulkán ezekben a pillanatokban is folytatja tevékenységét.

K EPA20210923077
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ötven év szunnyadás után, szeptember 19-én tört ki a Cumbre Vieja tűzhányó, és azóta is folytatja tevékenységét. A Spanyolországhoz tartozó kanári-szigeteki La Palma szigetén található vulkán aktivitása nyomán eddig több mint 870 épület megsemmisült, és további háromszázban keletkezett kár, a láva mintegy 700 hektárnyi területet borított be, míg a vulkáni hamu több mint háromezer hektárt fed.

Október 1-jén újabb kráter nyílt meg a tűzhányón a korábbi két nyílástól északabbra. Az új kürtőből, amelyből forró magma tör fel, és tart a tenger felé, újabb termőföldeket, valamint lakott területeket fenyegetve. A La Vanguardia című helyi lap vasárnap arról írt, hogy a levegőbe kerülő szennyeződés tulajdonképpen nem is csak hamu, hanem rengeteg lehűlt magmaszilánk.

Friss fotók a kanári-szigeteki vulkánkitörésről

A spanyol kormány szeptember 28-i ülésén katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította La Palma szigetét. A 85 ezer lakosú térséget jelenleg kizárólag vízi úton lehet megközelíteni, bár a repülőtér üzemel, de a légitársaságok biztonsági okokból felfüggesztették a járataikat. Friss fotók a helyszínről.

Kiemelt kép: MTI/EPA/EFE/Carlos de Saa

Ezt is szeretjük