Friss marad a pezsgő, ha kanalat teszel az üvegbe? - Amerikai kutatók tesztelték

Kanál a kibontott pezsgősüvegben. Működik, vagy városi legenda?

pezsgo-tolt
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pezsgős dugót nem lehet visszadugni az üvegbe. Ez a tény évtizedek óta komoly fejtörést okoz minden olyan buliban, ahol a sokadik megbontott pezsgő végül mégsem fogy el. Ilyenkor valaki rendre előrukkol a remek ötlettel, hogy tegyünk teáskanalat - lehetőleg ezüst teáskanalat - szárával lefelé az üvegbe.

Másnap azonban nem biztos, hogy eszébe jut bárkinek is letesztelni a házi módszerrel konzervált üveg frissességét. Szerencsére a Stanford Egyetem vegyésze, Richard Zare és baráti társasága megtette, és beszámoltak a tapasztalataikról.

Friss marad a pezsgő, ha kanalat teszel az üvegbe?

Richard Zare a San Francisco-i öbölben lakó Harold McGee-vel, feleségeikkel és barátaikkal több üveg pezsgőt hűtöttek 26 órán át - különböző tartósítási módszerekkel. Harold McGee legismertebb könyve On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen - Élelmiszer és főzés: a konyha tudománya és tudása - címmel jelent meg 1984-ben, majd 2004-ben újra kiadták.

A nyolcfős csoport által tesztelt egyik üvegben ezüstkanál volt, a másikban egyszerű rozsdamentes kanál, a harmadikat nyitva hagyták a felbontást követően, a negyediket újra bedugózták, az ötödiket pedig csak közvetlenül a kóstolást megelőzően nyitották fel.

A kóstolás természetesen vakpróba formájában zajlott, majd mindenki pontozta a pezsgőket. Az összesített eredmények azt mutatták, hogy a kibontott üvegbe tett kanalak semmilyen hatással nem voltak a pezsgő frissességére. Mindössze egyetlen dolog van, ami segíthet:

- Hidegen kell tartani. Soha nem szabad hagyni, hogy felmelegedjen. Ez a titka - mondja Richard Zare.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ennek oka pedig, hogy sok folyadékban - beleértve a vizet is - a szén-dioxid könnyebben oldódik alacsony hőmérsékleten, vagyis a hideg italok jobban megtartják a bennük oldott gázokat, tovább maradnak szénsavasak.

Mennyire hizlalnak a különböző alkoholok?

A szigorú fogyókúra alatt teljes alkoholtilalom van érvényben. Ha mégis csalnál, nézd meg, melyiket érdemes választanod.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük