Íme az ember, 2100-ban: hogyan változtatja meg testünket a technika?

Érdekes rajz készült arról, hogyan változtathatná meg az emberi testet 2100-ra a technika.

mindykep

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elég megnézni egyetlen természetfilmet, állatok sorát láthatjuk, melyek fizikai adottságaikkal tökéletesen alkalmazkodtak a környezetükhöz. Az élővilág lenyűgöző ügyességgel adaptálódik életkörülményeihez, és ez alól az ember sem kivétel: a többi lényhez hasonlóan mi is egy bizonyos életmódra vagyunk hangolódva.

Az utóbbi évtizedek során ugrásszerűen nőtt a különböző elektronikus eszközök használata, és a technika fejlődése arra mutat, hogy ez csak egyre fokozódhat. Sokakban felmerül, vajon milyen hatással lesz ez a meghatározó jelenség az emberiségre, és okozhat-e testi módosulásokat a távolabbi jövőben.

Ilyen lesz az emberi test 2100-ban?

Egy amerikai telekommunikációs vállalat megpróbálta elképzelni, milyenné válhat az ember a technika hatására. Szakértői és kutatói vélemények összesítésével és egy grafikus közreműködésével készítettek róla egy 3D-rajzot, és Mindynek nevezték el. A meghökkentő figura azt mutatja be, milyenné válhat vagy válhatna az emberi test 2100-ra a szinte egész nap használt elektronikus eszközök hatására.

Mindy.
Mindy.

Noha a rajz voltaképpen túlzás a készítők részéről, hiszen ilyen léptékű változás evolúció törvényei szerint nem állhatna be 2100-ra, érdemes szemügyre venni, mert az ötlet nem légből kapott: az elektronikus eszközök féktelen használata valóban káros lehet az ember egészségére, gondoljunk csak a mobiltelefon-könyökre vagy a gerincre gyakorolt negatív hatásokra.

A megrajzolt Mindy szembetűnő tulajdonsága a görbe háta és rossz tartása. A grafikus nem véletlenül csinálta ilyenre: Caleb Becke egészségügyi szakértő véleményéből indult ki, aki szerint - mint más ortopédszakértők szerint is - a hát eldeformálódását okozhatja, ha az ember napi több órát görnyed a számítógép előtt és az okostelefon felett. Mivel ez a tevékenység a nyakizmokat is fokozottan igénybe veszi, a grafikus Mindy nyakát a megszokottnál vaskosabbra rajzolta.

A 3D-ben ábrázolt nő testi furcsaságai távolról sem érnek véget ennyivel: feje szembetűnően nagy. Megálmodói szerint megvastagodott koponyája - a WHO 2011-es véleménye alapján elképzelve - a kommunikációs eszközökből származó káros sugaraktól védené az agyát. Ezt viszont a Wisconsini Egyetem kutatója, John Hawks elmélete alapján a mai emberénél kisebbnek, összezsugorodottnak képzelték el a készítők: a túl kényelmes életmód miatt ugyanis a jövő embere csupán a töredékét használná ki teljes agykapacitásának.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mindy végtagjait is érdemes megnézni: a grafikus karomszerű tartásban rajzolta meg ujjait, könyökét pedig 90 fokban hajlítva. A készítők dr. Nikola Dzsorzsevics véleményére alapoztak, a Med Alert Help orvosa szerint ugyanis a rengeteg okostelefonozás kóros idegi elváltozást, ulnáris neuropátiát vagy alagút szindrómát is okozhat a kézben és a karban.

A jövő elképzelt emberének legkülönösebb része a szeme, Mindy ugyanis plusz egy szemhéjat kapott. A készítők Kasun Ratnayake, a Toledói Egyetem szakértőjének magyarázata alapján rajzolták ilyenre: szerinte a második szemhéj evolúciós előrelépés lenne, ami védené a szemeket a káros, kék fénytől.

Mindy üzenete

Nehéz elképzelni, hogy nyolcvan év múlva ilyenné válnának az emberek. Már csak azért is, mert az evolúció másképp működik: ugyan történhetnek generációról generációra is kis változások, melyek azután akár tovább is öröklődhetnek, de egy tényleges karaktermódosulás, azaz egy új tulajdonság megjelenése és annak elterjedése százezer évekbe telne.

A 3D-ember elkészítésének célja azonban így is egyértelmű, és mindenki számára tanulságos. Bár a technika vívmányai sokat segítenek a mindennapokban, azok használatát fontos korlátok közé szorítani. Ha túlságosan elhatalmasodnak felettünk ezek az eszközök, annak egyéni szinten, és ki tudja, talán az emberiség szintjén is nyomai lehetnek - valamikor, pár százezer év múlva.

100 éve ilyennek képzelték a mai világot

Vicces, érdekes, és olykor megdöbbentő rajzok 1900-ból, egy francia illusztrátor tollából.

Ezt is szeretjük