Mi az a mobiltelefon-könyök? Súlyos egészségügyi problémát okozhat a készülék

Ha szokatlan ízületi fájdalmat érzel az alkarodban, lehet, hogy ez áll mögötte.

mobiltelefon

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mobiltelefon-könyök egy olyan probléma, mely a mobiltelefon túl gyakori használata miatt alakulhat ki. Ha fellép a fájdalom, szakorvosi segítséggel kezelhető, és megelőzhető az állapot további romlása.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista a szakorvosok által alagút szindrómának nevezett jelenség okairól, tüneteiről, kezeléséről beszélt.

Az idegekre gyakorolt nyomás okozza a fájdalmat

Az alagút szindróma gyakran a perifériás idegek nyomódása miatti zsibbadás, fájdalom, izomgyengeség miatt lép fel. Az idegek lefutása mentén számos ín, izom, ér és csontos képlet helyezkedik el, melyek helyenként egy alagutat képeznek az ideg körül. Ha ezekben fokozódik a nyomás, az idegek is nyomás alá kerülnek. Ez kialakulhat terhesség, cukorbetegség, elhízás vagy a mobiltelefon használata miatt is. Ha hosszútávon fennmarad az állapot, az idegek károsodhatnak is.

A mobiltelefon-könyök tünetei

A mobiltelefon-könyök jele az égő, bizsergő érzés, mely nemcsak a könyökben, de az alkarban is jelentkezik. Az oka az, hogy az alkart valaki sokáig felfelé hajlítva tartja, ahogyan a telefont a füléhez szorítja. Ez valóban sok időt jelent, így elsősorban azokat érinti, akik a munkájukból kifolyólag sokat telefonálnak headset nélkül vagy éppen könyökölve. Előfordulhat azoknál is, akik az alkarjukat a fejük alá hajlítva alszanak. A folyamat egy ördögi kör, mert az idegek vérellátása csökken, ami duzzanatot eredményez, ez pedig az alagút további szűküléséhez vezet. Ritkább oka lehet, hogy az ideg csúszkál a könyök hátsó részén lévő horony felületén. Ez az ismétlődő mozdulat idővel aztán fájdalmas gyulladást és a duzzanatot eredményez.   

A betegségek fájdalommal járnak, a fájdalom csillapítását pedig az emberek a rengeteg fájdalomcsillapítóval próbálják mérsékelni. Ezek az éjjeliszekrények is erről mesélnek.

Nagyon intim képeken mutatták meg betegségüket: ennyit mesél egy egyszerű éjjeliszekrény

Nézegess képeket!

Elolvasom

Meg lehet előzni a kialakulását

Ha valóban a mobiltelefon használata okozza a panaszokat, elsősorban érdemes az ehhez kapcsolódó szokásokon változtatni. Meg kell próbálkozni a headset használatával, vagy ennek hiányában váltogatni kell a telefont tartó kezet. A monitor előtti munkánál is javasolt figyelni arra, hogy ne könyököljön senki túl sokat. Sofőrök lehetőleg ne támasszák a könyöküket az ablakkeretnek. Aki alvás közben hajlítja a feje alá a kezét, és emiatt fáj a könyöke, tekerjen egy törölközőt éjszakára a karja köré, így eleve nem fog menni a hajlítás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hatékony terápia áll rendelkezésre

Van olyan állapot, melynél szükséges az orvosi segítség is. Hatékonyan alkalmazhatók a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek és kenőcsök, melyeknek jó kiegészítője lehet az öngyógyító folyamatokat beindító lökéshullám-terápia. A speciális, lágyrészekhez kifejlesztett, biokompatibilis hialuronsav-injekcióval is érdemes próbálkozni, hiszen ez csökkenti az alkar feszítőizmainak eredésénél a gyulladást, és segíti a szövetek regenerációját. Gyors és hatékony segítség komoly fájdalmak esetén a helyi célzott gyulladáscsökkentő injekció, de súlyos esetekben akár műtétre is szükség lehet.  

Ezt is szeretjük