Ilyen kevesen jótékonykodnak karácsonykor: friss kutatás készült Magyarországon

Egyre kevesebb olyan ember van Magyarországon, akik jótékonykodnak karácsonykor - derült ki egy friss kutatásból.

GettyImages-1296718533

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tízből négyen terveznek idén karácsonykor adományozni vagy önkénteskedni; a legtöbben az állatmenhelyeket, az állami gondozásban élő gyerekeket és a mélyszegénységben élőket segítenék - derült ki a Yettel és a KézenFogva Alapítvány közös kutatásából, amely részleteit az MTI-vel közölték.

Jótékonykodás karácsonykor

A kutatás - amelyet október 18. és 25. között készítettek ezer ember megkérdezésével - szerint tavalyhoz képest nem változott a jótékonykodási kedv: a magyarok 77 százaléka jótékonykodott valamilyen formában az év során, tízből négy ember adományozott és önkénteskedett is (korábban írtuk, hová lehet adni az adományokat), és karácsonykor feleennyien biztosan tervezik valamelyiket, a válaszadók harmada ugyanakkor még nem tudta, hogy fog-e jótékonykodni.

GettyImages-1323548589
Fotó: vladispas / Getty Images Hungary

Megjegyezték, hogy a tárgyi adományokat felajánlók száma az előző évhez képest néhány százalékkal csökkent, de még mindig a magyarok kétharmada választja ezt a segítségnyújtási formát, például ruhákkal, cipőkkel, iskolaszerekkel. Ugyanakkor a pénzbeli adományt rendszeresen nyújtók száma némileg növekedett az előző évhez képest, emellett ezek alkalmankénti összege is nőtt: míg tavaly a megkérdezettek 26 százaléka adományozott tízezer forint feletti összeget, idén már a 33 százalékuk - tették hozzá, azzal együtt, hogy az adományozók valamivel több mint kétharmada ötezer forint alatti összeget szokott adni alkalmanként.  

A cikk az ajánló után folytatódik

A válaszadók körében támogatottként idén első helyre kerültek az állatmenhelyek, de sokan jótékonykodnának az állami gondozásban élő gyermekek, a mélyszegénységben élők, valamint a daganatos vagy egyéb betegségben szenvedők javára is. A fogyatékos személyeknek a megkérdezettek csupán 11 százaléka tervez idén segíteni, tavaly ez az arány 13 százalék, míg azelőtt 16 százalék volt - áll a felmérésben.

Így segítettek a Femina olvasói Szilvinek: 25 millió forintot adakoztatok össze, nézzétek meg a házát

Kromek Henriett, a Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke átadta a kulcsokat Szilvinek, a család beköltözött új otthonába.

25 millió forintot adakoztatok össze, nézzétek meg Szilvi házát!

Kromek Henriett, a Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke átadta a kulcsokat Szilvinek, a család beköltözött új otthonába.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük