Nem mindenkinek meghitt az ünnep: mit tehetsz toxikus szülők és idegesítő rokonok esetén?
A karácsonyi veszekedések elkerülése érdekében érdemes megfogadni néhány tanácsot, amit szakértők adtak.

GettyImages-1414094736
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg egyeseknek a karácsony várva várt ünnep, addig másoknak már a gondolata is gyomorgörcsöt okozhat a családi konfliktusok miatt. Ilyenkor már előre idegeskedik az ember, hogy vajon mibe fog idén belekötni az édesanyja, apja vagy valamelyik nehéz természetű rokona.

Tény, hogy az ünnepi időszak nem mindenkinek zajlik le felhőtlenül, hiszen ilyenkor még olyan rokonokkal is találkozik az ember, akikkel ténylegesen csak a főbb eseményeken szokott - és ez a távolságtartás nem véletlen. Szakértők soroltak fel olyan tanácsokat, amikkel megelőzhető, hogy katasztrófába torkolljon az idei karácsony.

Karácsonyi veszekedés megelőzése

Az első és legfontosabb lépés, hogy készítsd fel magad. Vinay Saranga pszichiáter szerint hogyha valaki tudatában van azzal, hogy az egyik családtagja rendszeresen konfliktust generál, vagy felemleget régi sérelmeket, már jó előre ki kell gondolni a reakciót rá. Ez lehet egy egyszerű mondat is, miszerint „nem hinném, hogy most van itt az ideje annak, hogy erről beszéljünk”. Ezután pedig jöhet egy könnyedebb téma, akár arról, hogy milyen finom a sütemény.

GettyImages-1142169806

Hogyha egy családtag kóstolgatni kezd, emlékeztesd magad arra, hogy a viselkedésének és a közölnivalójának semmi köze nincsen hozzád. John Mayer klinikai pszichológus szerint hogyha sikerül ezt megérteni, akkor az ember képes megfelelő távolságot tartani a másiktól, kívülről szemlélni a beszélgetést és empatikus lenni a beszélgetőpartnerrel. 

Mindig viselkedj úgy, mint egy felnőtt. A családdal való találkozásnál előfordulhat, hogy ismét felszínre kerül a gyermeki szerep. Próbáld meg ezt elkerülni, emlékeztesd arra magad, hogy hány éves vagy, és arra is, hogy miket értél el. Steven Reigns, családterapeuta szerint ha az ünnepek alatt kötelességből tölt valaki időt a családjával, akkor érdemes olyan programokat kitalálni, ami mindenkit leköt, ez lehet közös étkezés vagy akár társasjátékozás, ahol egyenlő félként vannak jelen a szereplők.

Kerüld azokat a témákat, amik konfliktust generálnak. Ez lehet a politika, vallás vagy bármilyen olyan nehéz topik, amiben nézeteltérésetek támadt már a múltban valamelyik rokonnal. Hogyha tudod, hogy mondjuk édesapád szeret beszélgetni a kocsikról, akkor inkább arról beszéljetek, vagy valamilyen könnyed témáról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Végezetül pedig ne feledd, hogy mindig mondhatsz nemet. Nincsen olyan szabály, hogy minden egyes programra vagy látogatásra igent mondj. Az is lehet helyes döntés, hogy valaki ténylegesen az ünnepek alatt is elkerüli azokat a családtagjait, rokonait, akik mérgezők, bántók. Emily Cosgrove terapeuta szerint fontos odafigyelni a mentális egészségre az ünnepek alatt is. Ha egyszerűen nem tudsz nemet mondani, akkor határozz meg egy időlimitet, például hogy egy órát maradsz az összejövetelen, utána pedig elmész. Fókuszálj azokra inkább, akik építenek téged ahelyett, hogy lehúznak.

A 8 legmeghatóbb karácsonyi fénykép

A világ különböző vidékein készült karácsonyi fotók között vannak szívbemarkolók és egészen megrázók is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük