A jótékonykodás legegyszerűbb formái: ha segíteni szeretnél, de nem tudod, hogyan állj neki
Jótékonykodni nem csak nagy összegek felajánlásával lehetséges, a valódi segítségnyújtásnak számos módja van.

GettyImages-1165610974
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cikket az UniCredit Bank támogatta.

Másokon segíteni öröm, és gyakran jóval egyszerűbb is, mint azt a legtöbben gondolnák. Olykor már apró figyelmességek is sokat nyomhatnak a latban. Szerencsére itthon is számtalan kezdeményezés, szervezet és alapítvány ügyködik azon, hogy a rászorulók mindennapjai könnyebben teljenek, és ebben partnerre lelnek azokban, akik felismerték, hogy a jótékonykodás, a másokra való odafigyelés az élet fontos része.

Ha te is késztetést érzel arra, hogy hozzájárulj hátrányos helyzetű embertársaid életszínvonalának, kilátásainak javításához, akkor az alábbi ötletekből inspirációt nyerhetsz. A jótékonykodás nem csak pénzadományban nyilvánulhat meg: bár sok esetben arra van a legnagyobb szükség, más módon is előremozdítható a nemes ügy. 

Kezdd a környezetedben!

Talán az a legegyszerűbb, ha a saját környezetedben kezded a segítségnyújtást. Amennyiben élnek az otthonod közelében idősek, betegek, akiknek a napi feladatok elvégzése is problémát jelent, lehetőségeidhez mérten akár át is vállalhatsz ezekből valamennyit.

A karantén idején sok lakóközösségben előfordultak hasonló esetek: a fiatalabbak bevásároltak a vírus által veszélyeztetett szomszédaiknak, vagy megsétáltatták a szobafogságra nem kényszeríthető kutyusaikat. Ezek a kedvességek nem kerülnek nagy erőfeszítésbe, és nem csak a járványhelyzet napjaiban lehetnek jelen az életünkben. 

GettyImages-863549736
Fotó: Tinpixels / Getty Images Hungary

A városban járva-kelve is kiválaszthatod a számodra szimpatikus kezdeményezéseket, támogatásra szoruló személyeket. Találkozhatsz például a kézműves portékáikat, kertjük terméseit áruló idősekkel vagy a lapjukat áruló hajléktalan emberekkel is. 

Neked felesleges, másnak aranyat érhet

Napjainkban az adományok között valószínűleg a használt ruha áll az első helyen. Sokan érzik helyesnek, hogy az általuk már nem kedvelt darabot kidobás helyett inkább a különböző karitatív szervezeteken, alapítványokon keresztül a rászorulókhoz juttatják el. Ugyanakkor nagyon fontos szem előtt tartani, hogy csak olyan ruhákat szabad így elajándékozni, amelyek ki vannak mosva, hordhatók és jó állapotúak, hiszen a segélyszervezeteknek nincs kapacitásuk arra, hogy a javításukkal foglalkozzanak. A Magyar Vöröskereszt arra is felhívja a figyelmet, hogy az adományozásra szánt ruhának mindig legyen használati értéke a célcsoport számára: nem mindenki tud hasznosítani például egy báli ruhát. 

GettyImages-623095688
Fotó: SDI Productions / Getty Images Hungary

A ruhákon túl más, hasonlóan jó állapotú használt cikkeknek is hasznát vehetik a rászorulók, sőt sok esetben inkább ezekre van kereslet. Lecserélt bútorokat, háztartási gépeket, bicikliket, de még szemüvegkereteket is több helyen várnak az alapítványok. Érdemes megnézni az internetes oldalaikat, hiszen olykor listákat is összeállítanak az aktuálisan szükséges tárgyi adományokról - ezeket akkor is tanulmányozhatod, ha jótékony céllal vásárolnál valamit, ami valóban kézzelfogható segítséget jelent. Általánosságban elmondható, hogy tartós élelmiszerre mindig szükség van, a hűvösebb idő beköszöntével pedig a meleg paplanok, hálózsákok iránti érdeklődés növekedése várható.  

Használd ki, amiben jó vagy!

Mindenki jó valamiben: van, aki eligazodik a furfangos jogi szövegekben, más tehetséges az idegen nyelvekben, vagy valóságos ezermester, ami a ház körüli tennivalókat illeti. Ezek mind olyan készségek, amelyekkel a segítő szervezetek számolhatnak. A hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó alapítványok rendszeresen keresnek korrepetálásra, az iskolai anyag elsajátításának előmozdítására lelkes önkénteseket, akik akár az otthonuk kényelméből is tevékenykedhetnek feladatlapok összeállításával, webkamerán keresztül tartott órákkal. 

GettyImages-1221479537
Fotó: damircudic / Getty Images Hungary

A meseolvasás is a segítségnyújtás kedves formája. A kórházakban, amennyiben nincs látogatási tilalom, gyakran várnak a kisgyermekek mellé meseolvasókat, és a látássérült személyek számára is készülnek önkéntesek által felolvasott hangoskönyvek. Biztosan találkoztál már olyan kezdeményezéssel is, hogy futó- vagy úszóversenyre benevező személy kilométereit lehet örökbe fogadni, amivel az illető egy nemes ügyet támogat. A sportesemények is egyre gyakrabban kapcsolódnak össze a jótékonysággal.

A kisebb összegek is számítanak

Az otthonról segítés egyik formája a pénzadomány is. A pénzbeli felajánlások a jótékonysági szervezetek állandó működéséhez, a felmerülő krízishelyzetek elhárításához elengedhetetlenek. A leinformálható, megbízható alapítványoknak kisebb összegeket is lehet utalni, hiszen sok kicsi sokra megy. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Több alapítvány működtet webshopokat is, ahol a rászorulók, fogyatékos személyek által készített, színvonalas termékeket árulják. A vevő ilyenkor duplán jól jár, hiszen a vásárlásával egyben jótékonykodik is. Az utalás és vásárlás mellett fontos hangsúlyozni a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlását is, ami minden évben esedékes. Sokan nem élnek vele, pedig a folyamat kifejezetten egyszerű.

Egy mobilappon indított megfelelő banki átutalással most az UNICEF Magyarország Kilátó Élményprogramját is támogathatod, méghozzá úgy, hogy egy filléredbe sem kerül, a pénzt a bank adja: az UniCredit Bank új és meglévő ügyfelei ugyanis november végéig az mBanking alkalmazás használatával növelik a szervezetnek adott támogatást. Tehát a szokásos banki ügyeid intézésével még segíthetsz is. A tájékoztatás nem teljes körű, a promócióban való részvételnek további feltételei vannak, részleteket az unicreditbank.hu/unicef oldalon találsz.

Önkéntesség = közösséghez tartozás

Tenni akaró emberekből összeállt civil szervezetekből, alapítványokból szerencsére nincs hiány. Ezek a csoportok változatos feladatköröket látnak el, rendezvényeket szerveznek, istápolják a betegeket, gyűjtenek a rászorulóknak, a társadalom érzékenyítését végzik. Mindezt az önkéntesek, valamint a beküldött adományok segítségével végzik.

GettyImages-641609376
Fotó: SDI Productions / Getty Images Hungary

A hozzájuk csatlakozó, vállalkozó szellemű egyének egy közös célért dolgozó, elhivatott közösség tagjai lesznek. Közöttük is megtalálhatod az értékrendednek, érdeklődési körödnek megfelelő szervezetet, akikkel szívesen dolgoznál együtt egy közös célért, legyen szó akár a gyermekétkeztetésről, akár a hajléktalan emberek segítéséről. 

Felfüggesztett kávé?

A felfüggesztett kávé, azaz a caffe sospeso egy olyan, Olaszországból eredő hagyomány, ami aprónak látszó gesztus ugyan, ám mégis jobbá teszi a mindennapokat, és időről időre itthon is több helyen elérhetővé válik. A lényege az, hogy aki egy vendéglátóhelyen fogyaszt valamit, például egy kávét, a saját maga számára szükséges mennyiségnél többet vásárol a termékből, amit a később betérő, rosszabb anyagi körülmények között élő ihat vagy ehet meg.

A jótékonykodás, az önzetlen segítségnyújtás nem csak a megajándékozottal tesz jót, az adományozó is épül tőle. Válassz egy számodra szimpatikus kezdeményezést, utalj annyit, amennyit megengedhetsz magadnak, használd ki a képességeidben, képesítésedben rejlő lehetőségeket, csatlakozz önkéntesnek. Temérdek lehetőség áll mindenki előtt, hogy mindennap valami jót cselekedhessen, ami által a világ is egy picit jobb hely lehet. 

Szegényeknek készít fogsort a nagylelkű fogorvos

A jó orvosok, a fogszabályzók és a műfogsorok rendkívül drágák, és sajnos sokan nem engedhetik meg ezeket maguknak, akármennyire is szeretnék. Felipe Rossi brazil fogorvos az ilyen embereknek nyújt hatalmas, nagylelkű segítséget.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük