Döbbenetes összeg marad az államkasszában, pedig jobb helyre is kerülhetne

Miért fontos rendelkezni arról, kinek adod az adód 1%-át? Azt is megmutatjuk, többek közt hol lesz jó helye.

segito-kez

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mivel az emberek közel fele nem rendelkezik a személyi jövedelemadója 1%-ának felajánlásról, jelentős összeg, 9 milliárd forint marad az államkasszában. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány számításai szerint ebből a pénzből legalább ezer, 15-20 főt alkalmazó szervezet kaphatna egyéves működésre elegendő támogatást, egy-egy szervezet pedig akár fél évezreden át is működhetne 9 milliárdból.

A civil szervezeteknek azért különösen fontos forrás az 1%, mert nagyon kevés olyan támogatási forma létezik, amit működési költségre, azaz fizetésekre, telefonszámlára, irodabérletre is fel lehet használni. Sokszor a felajánlás teszi lehetővé, hogy ezek az egyesületek életben maradjanak. Ne hagyd bent az adód 1%-át, hiszen akár online, egy kattintással is rendelkezhetsz róla május 20-ig. Az alábbiakban bemutatunk néhány szervezetet, akikben már évek óta bízunk, és ahol a támogatásnak biztosan jó helye lesz - a teljesség igénye nélkül.

Ha gyermekeken segítenél

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány küldetése a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítése és támogatása. Céljuk, hogy a felnőtt társadalom minél szélesebb körben vállaljon felelősséget és tegyen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséért. Az alapítványt dr. Gyurkó Szilvia, az UNICEF korábbi gyermekjogi igazgatója hozta létre 2015-ben. Munkájuk kiemelt területei a gyerekek erőszaktól való védelme, a gyerekek joga az oktatáshoz, valamint a gyerekek joga a részvételhez minden őket érintő, rájuk vonatkozó ügyben.

A Mátrix Közhasznú Alapítvány gyermekeket, bajban lévőket, családokat támogat. A jótékonyság és az adományosztások mellett kiemelt projektjük a Bohócdoktor és Mesedoktor program, ami a gyógyuláshoz nélkülözhetetlen élményteremtés révén mosolyt fakaszt a betegek arcán. Vidámsággal segítenek feldolgozni az olykor nagybeteg gyermekek, felnőttek állapotát.

A Gyermekétkeztetési Alapítvány elsősorban a mélyszegénységben élő gyermekeknek segít ételhez, ruházathoz jutni, de a tanuláshoz elengedhetetlen feltételek megteremtésében is igyekeznek megfelelő támogatást nyújtani. Télen tűzifát visznek a fagyoskodó családoknak, nyáron pedig a legfontosabb számukra az ételosztás, hogy a gyerekek ne éhezzenek. Segítik a kicsik egészségi állapotának helyreállítását és megőrzését, valamint a tehetséges, ám kilátástalan helyzetben élő gyermekek továbbtanulási lehetőségeit.

A Fel a fejjel! programban olyan családokat támogatnak havi 50 ezer forinttal, akiket az utcára kerülés veszélye fenyeget. Az alapítvány munkáját maroknyi ember végzi, mindent elkövetnek, hogy minél több helyre eljusson a segítség. 27 éve dolgoznak azon, hogy a gyermekek ne ismerjék az éhezés érzését. - 1993 szeptemberének egyik hétfő délelőttjén az első osztályos kisfiam háta mögött két paddal ülő gyerek kifordult a padból. A kisfiú péntek óta nem evett. Ez ösztönzött minket az Alapítvány életre hívására - mondta Király Gábor, a Gyermekétkeztetési Alapítvány alapítója.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az esélyegyenlőségért és az emberi jogokért

Az Egyenlítő Alapítvány elsődleges célja, hogy valódi, élhető egyenlőséget hozzon a nemek között. Hiszik, hogy karriert építeni, vezetőnek lenni nemtől független univerzális, emberi képesség. Céljuk, hogy ez mindenki számára magától értetődő, természetes legyen. Bár Magyarországon a foglalkoztatottak közel fele nő, a társadalmi és gazdasági szerepük ezzel nincs összhangban. A parlamentben a női képviselők aránya kevesebb, mint egyharmada az EU-s átlagnak.

A nagyvállalatok felsővezetésében a nők aránya csupán 17%. Az Egyenlítő Alapítvány célja a változásoknak az elindítása és támogatása. Négy kiemelt területre fókuszálnak: szabályozás, kapcsolatok és egymás támogatása, a láthatóság megteremtése, a mindennapok rossz viselkedési berögződéseinek csökkentése. Kiemelt szerepet kívánnak vállalni a nők és a férfiak közötti munkahelyi egyenlőtlenséget leküzdő változások elindításában.

A SUHANJ! Alapítvány egy nonprofit, közhasznú szervezet, amely fogyatékkal élők sportolását támogatja. Azt vallják, hogy a mozgás mindenkié. Tartanak szabadtéri edzéseket is, és az összes futóversenyen ott vannak. Előfordul, hogy valakit végigtolnak egy maratoni távon futókocsiban, vagy látássérült futókat kísérnek. A közösségi összegfogással létrehozott SUHANJ! Fitness az ország első akadálymentes edzőterme, ami látás- és mozgássérültek, értelmi fogyatékkal élők, valamint épek számára is nyitott.

Az Igazgyöngy Alapítvány 1999 óta dolgozik az esélyegyenlőségért, társadalmi integrációért, a gyerekszegénység és az átörökített mélyszegénység felszámolásáért. A következő generációért a mostani generáció segítségével. A szervezet Európa tíz legszegényebb régiójának egyikében, az Észak-alföldi régióban működik, központjukat Berettyóújfaluban hozták létre.

A Patent Egyesület a nők elleni erőszak áldozatainak és reprodukciós jogaikban sértetteknek nyújt jogi és pszichológiai segítséget. A nemi alapú előítéletesség ellenében lépnek fel a jogalkotás és a jogalkalmazás területén. Ennek érdekében szakmai hálózatot és társadalmi mozgalmat építenek. Értéknek tekintik a nők közötti szolidaritást, a feminista elveket.

A Társaság a Szabadságjogokért - TASZ - 1994-es megalakulása óta azért dolgozik, hogy Magyarországon mindenki megismerhesse alapvető emberi jogait, és érvényesíthesse azokat a hatalom indokolatlan beavatkozásaival és mulasztásaival szemben. Ennek érdekében nyomon követik a jogalkotást, jogfejlesztő tevékenységet végeznek, stratégiailag fontos perekben képviseletet nyújtanak, évi több mint kétezer ügyben jogsegélyt biztosítanak, képzéseket tartanak, és médiakampányokkal mozgósítják a nyilvánosságot.

Állatvédelem

A Macskamentők Alapítvány egy cicagazdi-kereső szervezet, akik próbálnak a macskákon segíteni, sorsukon jobbítani. Céljuk az utcára kidobott, sintértelepekre leadott, orvosi rendelőkben altatásra ítélt, beteg és/vagy lelki sérült macskák biztonságos környezetbe, majd igazi otthonba juttatása.

A Macskavilág Alapítványnál évek óta magánemberek dolgoznak állatvédőként, rengeteg időt, pénzt, energiát fordítva a cicák megmentésére. Már közel ezer macskát sikerült ivartalaníttatniuk, részben saját pénzből, részben külföldi mecénások jóvoltából. Közel 500 macskát gazdához juttattak szerződéssel, oltva, ivartalanítva - kölyökcicák esetén ivartalanítási kötelezettséggel.

Nem a klasszikus menhelyi körülmények között tartják a cicákat, hanem szabadon. Igyekeznek megfelelő orvosi ellátás és karanténozás mellett olyan körülményeket biztosítani az állatok számára, ahonnan már kiegyensúlyozott lelkivilágú, egészséges macskaként kerülnek a gazdikhoz. A mentett cicákat folyamatosan tesztelik, oltják, megfelelő módon ellátják, szükség szerint gyógykezeltetik.

Az Alpha Segítő Kéz Állatkórházi Alapítvány - ASKA - 2003-tól kezdődően végzi tevékenységét. Fő feladata a kóbor, sérült állatok gondozása, gazdához juttatása. Több tucat gyepmesteri telepet szüntettek meg, és az állatokat biztonságba helyezték. Évente átlagosan 1000-1100 kutya fordul meg a menhelyen. Napi szinten 210-250 kutyát látnak el a gondozók.

A Madármentő Állomás Mályi az eltelt 15 év során több száz madár- és emlősfaj példányait nevelte fel, vagy segített, hogy az állatok megfelelő orvosi ellátásban részesüljenek. A sok fotó és videó alapján bárki láthatja, hogy néha tényleg 0-24-ben azon fáradoznak, hogy állatokat mentsenek, mert az emberek gondatlanságból vagy rosszindulatból sérülést, kárt okoztak. 

Bármelyik napszakban kimennek sérült állathoz, akiket aztán ellátnak, és az állomáson etetnek, gondoznak, amíg fel nem épülnek, hogy aztán szabadon engedhessék, vagy ha erre a maradandó sérülés miatt nincs lehetőség, tovább gondoskodnak róluk. A madármentő állomás a Mályi Természetvédelmi Egyesület keretin belül működik.

A Veresegyházi Medveotthon Fejlesztéséért Közhasznú Közalapítvány nemcsak maciknak, más állatoknak is otthont ad. A lakók biztonsága és kényelme az elsődleges szempont, jó nagy helyük van itt az állatoknak, nem egy kis kifutón vannak bezárva. A Medveotthon ma már Veresegyház legnagyobb turisztikai látványossága, országos ismertségre tett szert. Menedék az állatoknak és szép, tanulságos, természet közeli kikapcsolódás a látogatóknak.

Ha még több olyan alapítványt, szervezetet megismernél, ahol biztosan jó helyen lesz a felajánlásod, kattints ide.

Fotók: Getty Images

10 csodálatos történet a madármentőktől

Szívbe markoló történeteikbe, küzdelmeikbe és a gyógyult állatok szabadon engedésének pillanataiba folyamatosan betekintést nyújtanak a mályi madármentők.

Ezt is szeretjük