Ezt kell tenni, hogy könnyebben teljenek otthon a napok - A pszichológus tippje
A pszichológus szerint fontos, hogy a járvány idején is megőrizzük a korábbi, napi rituálékat.

szomoru-no
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amennyire csak lehet, mindenki őrizze meg a korábbi rutinjait a koronavírus-járvány idején is - tanácsolta Knapek Éva klinikai szakpszichológus. A szakértő szerint a rituálék keretet adnak a napoknak, feltöltik azokat tartalommal. Ezért azt javasolta, érdemes kiöltözni ugyanúgy, mint ahogy az ember a munkába szokott, ugyanabban az időben felkelni, illetve a nappalok és az éjszakák ritmikus változását megőrizni.

Az, ha valaki nem túl későn fekszik le, és nem is túl későn kel, a későbbi alkalmazkodást is segíti majd, amikor visszatérnek a mindennapok a normál kerékvágásba. Emellett, ha eltolódnak a napszakok, az rossz hatással lehet a hangulatra is - mondta.

A szakpszichológus fontosnak tartja a napirend kialakítását is, ám azt tanácsolta: senki ne ragaszkodjon túl mereven hozzá. A jó napirendet szerinte arról ismerni meg, hogy előre be vannak tervezve a szabadidős tevékenységek is, és a célok megvalósítása mellett az egyensúlyra is törekszik.

Knapek Éva kitért a kényszerességre is, amiről azt mondta: a veszélyhelyzet idején természetes dolog, hogy jobban félünk a fertőzésektől, betegségektől, most normális, ha valaki többet takarít, fertőtleníti a kezét. Ha azonban hosszabb ideig merevvé, ismétlődővé, rituálészerűvé válik ez a félelem, el kell gondolkodni szakember felkeresésén. A pszichológus tanácsai az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában hangzottak el.

Fotók: Getty Images

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Így csökkentsd a bezártság miatti stresszt

A karantén nemcsak fizikailag viseli meg az embert, de komoly mentális terhet is jelent. Fyodor Yurchikhin 61 éves orosz űrhajós összegezte és véleményezte a megszívlelendő tanácsokat.

Ezt is szeretjük