Gyerekként utáltad a spenótot, ma már nem? Az ízlelőbimbók felelnek érte
A gyerekek ízérzékelése másként működik.

spenot-gyerek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rémlik még, hogy gyerekként a spenótot csak hosszas unszolásra - vagy akkor sem - voltál hajlandó megenni? Esetleg a tökfőzelék érdemelte ki nálad a ’Pfuj!’ megszólítást?

Felnőttként pedig megbarátkoztál vele? Netán még szereted is. Ez nem azért történt, mert beláttad, hogy a spenót - vagy tökfőzelék - egészséges.

A felnőtteknek más az ízlelésük

Az ok egyrészt az ízlelőbimbók darabszámában keresendő. Míg egy gyerek szájában átlagosan harmincezer ízlelőbimbó van, addig kamasz-, illetve felnőttkorra ebből mintegy tízezer marad. Emiatt a gyerekek a felnőttekhez képest intenzívebben érzik az ízeket. A sósat sósabbnak, a savanyút savanyúbbnak, a keserűt keserűbbnek. 

Másrészt annak okán, hogy a fejlődőben lévő szervezetnek sok energiára van szüksége, a gyerekek ízlelőbimbói egyszerűen előnyben részesítik a cukros, szénhidrátban gazdag táplálékokat. Pontosan ezért tartozik a csokoládé és a tésztafélék a kicsik kedvencei közé.

Negyvenéves kor felett a felnőttkorra megmaradt ízlelőbimbók száma is csökkenni kezd. Az új receptorok növekedési üteme lelassul, míg a régiek ugyanolyan tempóban halnak el. Ezért fordulhat elő, hogy a nagypapa, aki régen elég jól értett a borokhoz, hetvenéves kor felett már a gyengébb minőséget is vígan fogyasztja. És ugyanezen oknál fogva fűszerezi az idősebb korosztály erősebben az ételeket. Az ember ízérzékelése tehát az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legfinomabb spenótos ételek

A spenótot a mascarpone, a feta sajt izgalmasabbá teszi. Fűszerként jól megy hozzá a szerecsendió, a bors és a fokhagyma. 

Képek: Getty Images Hungary 

Ezt is szeretjük