Tényleg más ízű a dobozos sör, mint az üveges? Kevesen tudnak különbséget tenni

Van értelme a dobozossal szemben az üveges sört preferálni, vagy fordítva?

sor-uveges
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Abban mindenki egyetért, hogy - megfelelő tárolás mellett - a csapolt sör frissebb, mint a dobozos vagy az üveges. Természetesen most nem a vizezett fesztiválsörről beszélünk.

A legtöbb sörkedvelő ezenkívül leteszi a voksát az üveges vagy a dobozos kivitel mellett. De vajon van különbség?

Dobozos kontra üveges sör

A csapolt sörre jellemző frissebb ízvilág annak köszönhető, hogy a pasztörizálás során jóval rövidebb idő alatt melegítik fel, majd hűtik le a sört, mint az üvegbe vagy palackba szánt nedűt. Ebből a különbségből adódóan a csapolt sör legfeljebb két hónapig áll el, míg a dobozos és az üveges változatok tovább megőrzik minőségüket.

A boltok polcaira kerülő sörök ízén azonban a nem megfelelő tárolás ronthat. Ha szállítás során vagy az üzletben a sör napfénynek van kitéve, az érződik a minőségén. Az üveget érő UV-sugarak ugyanis a komlóval reagálva kellemetlen aromájú kénvegyületeket hoznak létre. Éppen ezt a napfény okozta negatív hatást próbálják csökkenteni a gyártók a zöld, illetve barna színű üvegekkel. 100%-ban azonban csak a megfelelő - napfénytől távoli - tárolással kiküszöbölhető.

Ezzel szemben az 1936 óta már Európában is forgalmazott dobozos sörre nem leselkedik ilyen veszély. Az üveges sörre voksolók ellenérve viszont a dobozossal szemben az alumíniumíz. Elvileg előfordulhat, hogy a szénsav hatására polimerek oldódnak a sörbe. Ez azonban annyira minimális mennyiség, amit igen kevesen képesek kiérezni a sörből.

A cikk az ajánló után folytatódik

Más az íze?

A választ tehát az, hogy lehetséges, hogy valaki képes különbséget tenni a dobozos és az üveges sör íze között, ám ehhez az esetek többségében a nem megfelelő tárolás is hozzájárul.

Színtévesztő teszt

Ha az ízérzékelésedet elég jónak tartod, akkor most kipróbálhatod a színlátásodat is. A következő tíz képpel megbizonyosodhatsz az éleslátásodról.

Ezt is szeretjük