Tényleg más ízű a dobozos sör, mint az üveges? Kevesen tudnak különbséget tenni
Van értelme a dobozossal szemben az üveges sört preferálni, vagy fordítva?

- Ráncok ellen igazi nagyágyú, segít megőrizni a bőr rugalmasságát: a marulaolaj eltörli az apróbb hibákat »
- Jennifer Lopez arcán valami nem stimmel: durván megszaladt a retus a cipőreklám fotóin »
- Ilyen bitang nőies tud lenni a rövid frizura: előtte-utána fotók mutatnak rá, milyen sokat jelent az előnyös, divatos fazon »

- Ki ajánlhatja fel először a tegeződést? 10 kérdés, amire mindenkinek illik tudni a választ
- Lilu is megszólalt a Glamour-gála botrányos celeb résztvevőiről: meglepő, mit írt róluk
- Szabó Zsófi überszexi bőrruhában: a Glamour-gála legdögösebb sztárja volt
- Mi Argentína fővárosa? 8 kérdés a világ földrajzából, ami sokakat megizzaszt
- Hogyan jó: jeggyűrű vagy jegygyűrű? 8 összetett magyar szó, amiről sokan azt hiszik, hogy jól írják, pedig nem
Abban mindenki egyetért, hogy - megfelelő tárolás mellett - a csapolt sör frissebb, mint a dobozos vagy az üveges. Természetesen most nem a vizezett fesztiválsörről beszélünk.
A legtöbb sörkedvelő ezenkívül leteszi a voksát az üveges vagy a dobozos kivitel mellett. De vajon van különbség?
Dobozos kontra üveges sör
A csapolt sörre jellemző frissebb ízvilág annak köszönhető, hogy a pasztörizálás során jóval rövidebb idő alatt melegítik fel, majd hűtik le a sört, mint az üvegbe vagy palackba szánt nedűt. Ebből a különbségből adódóan a csapolt sör legfeljebb két hónapig áll el, míg a dobozos és az üveges változatok tovább megőrzik minőségüket.

A boltok polcaira kerülő sörök ízén azonban a nem megfelelő tárolás ronthat. Ha szállítás során vagy az üzletben a sör napfénynek van kitéve, az érződik a minőségén. Az üveget érő UV-sugarak ugyanis a komlóval reagálva kellemetlen aromájú kénvegyületeket hoznak létre. Éppen ezt a napfény okozta negatív hatást próbálják csökkenteni a gyártók a zöld, illetve barna színű üvegekkel. 100%-ban azonban csak a megfelelő - napfénytől távoli - tárolással kiküszöbölhető.
Ezzel szemben az 1936 óta már Európában is forgalmazott dobozos sörre nem leselkedik ilyen veszély. Az üveges sörre voksolók ellenérve viszont a dobozossal szemben az alumíniumíz. Elvileg előfordulhat, hogy a szénsav hatására polimerek oldódnak a sörbe. Ez azonban annyira minimális mennyiség, amit igen kevesen képesek kiérezni a sörből.
Más az íze?
A választ tehát az, hogy lehetséges, hogy valaki képes különbséget tenni a dobozos és az üveges sör íze között, ám ehhez az esetek többségében a nem megfelelő tárolás is hozzájárul.
Színtévesztő teszt
Ha az ízérzékelésedet elég jónak tartod, akkor most kipróbálhatod a színlátásodat is. A következő tíz képpel megbizonyosodhatsz az éleslátásodról.
OLVASD EL EZT IS!