Megbetegedhet a gyerek a 18 fokos tanteremben? Ezt gondolja a gyermekorvos

Egy házi gyermekorvost és a Nemzeti Pedagóguskar elnökét is megkérdezték a helyzettel kapcsolatban.

Ezt mondja a gyermekorvos a 18 fokos tanteremről
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kormány tervei alapján a magyar általános iskolákban maximum 20 fok, a középiskolákban pedig csak 18 fok lehet a télen.

Az RTL Híradóban egy házi gyermekorvost és a Nemzeti Pedagóguskar elnökét is megkérdezték a helyzettel kapcsolatban. 

Ezt mondja a gyermekorvos a 18 fokos tanteremről

Szinte az egész ország a közelgő fűtési szezon miatt aggódik. Nem kivételek ezalól az általános iskolák és középiskolák sem. Az általános iskolákban 20 fok, a középiskolákban pedig csak 18 fok lehet télen a kormány előírása alapján. Ezek elég alacsony hőmérsékletnek tűnnek, főleg egy olyan helyen, ahol nagyon fontos a szellemi munka és a megfelelő koncentráció.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Az RTL Híradóban a 18 fokos tantermekkel kapcsolatban kérdeztek meg egy házi gyermekorvost. A szakértő úgy véli, hogy megfelelő, réteges öltözködés és székpárna használata esetén a gyerekek önmagában a 18 fokos tanteremtől nem fázhatnak meg ugyan, de a komfortérzetük jelentősen csökkenhet.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke szerint a 18 fok túl kevés, és még sok dolog nem világos a tantermek fűtésével kapcsolatban, például az sem, hogy mi lesz a 12 évfolyamos iskolák sorsa. Horváth kizártnak tarja, hogy az iskolaépületekben biztosítható lesz, hogy egyforma hőmérséklet legyen a tantermekben. 

Elég a 20°C fok a tanuláshoz? A kutatók véleménye

A külső hőmérséklet hatással van számos fizikai és szellemi tevékenységre, így a tanulásra is. Ezt mindenki tapasztalhatja magán: ha vacogunk, elsősorban azzal foglalkozunk, hogy ezt az állapotot megszüntessük.

Elég a 20°C fok a tanuláshoz? A kutatók véleménye

20°C az iskolákban télen? Így hat a hőmérséklet a tanulók teljesítményére.

Elolvasom

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük