Elég a 20°C fok a tanuláshoz? A kutatók véleménye

20°C az iskolákban télen? Így hat a hőmérséklet a tanulók teljesítményére.

Hőmérséklet hatása a tanulásra
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elszabaduló világpiaci energiaárak következtében a kormány 2022 nyár közepén energia-vészhelyzetet hirdetett, melynek részeként hozzányúlt a rezsicsökkentéshez is, ami hosszú évek óta politikájuk egyik kulcseleme volt.

Ez pedig nemcsak a háztartásokat érinti húsba vágóan, de az iskolákat, óvodákat is. Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár szerint 20°C-os hőmérséklet „kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani” a nevelési-oktatási intézményekben. De vajon mire lesz ez elég?

20°C az iskolákban, óvodákban

A 20°C az a minimális hőmérsékleti szint, melyet a nevelési-oktatási intézményekről szóló kormányrendelet előír. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja, Nagy Erzsébet szerint azonban ez nem azt jelenti, hogy 20°C elegendő, sokkal inkább azt, hogy ha a hőmérséklet ez alá csökken az intézményben, és legalább két napig így marad, abban az esetben rendkívüli szünetet kell elrendelni.

A hőmérséklet hatása a tanulásra

A külső hőmérséklet hatással van számos fizikai és szellemi tevékenységre, így a tanulásra is. Ezt mindenki tapasztalhatja magán: ha vacogunk, elsősorban azzal foglalkozunk, hogy ezt az állapotot megszüntessük. Nehezebb tehát koncentrálni a külvilágból jövő ingerekre, ha fázunk, hiszen a szervezetnek több energiát kell a test melegen tartására fordítani. Akár túl hideg, akár túl meleg van az osztályteremben, az elvonja a tanulók figyelmét. Az emberi agy ugyanis tudat alatt folyamatosan alkalmazkodik a külső hőmérséklethez. Ha az nem ideális, az agy állandó megszakításokat kap a testtől, jelezve, hogy alkalmazkodjon a kinti hőmérséklethez.

22°C az ideális tanuláshoz

Egy, a Westview High Schoolban végzett tanulmány azt mutatja, hogy a különböző tantermi hőmérsékletek másként befolyásolják a diákok koncentrációs és tanulási képességét. 16°C-ban a diákok átlagosan 76%-os eredményt értek el a tanulmányi teszteken. 27°C-os tanteremben pedig 72%-os teljesítményt nyújtottak. Tehát sem a túl hideg, sem a túl meleg nem tett jót az agyi funkciók megfelelő működésének. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy tanulás szempontjából ideálisnak a 22°C tekinthető: ilyen hőmérsékleti viszonyok között a vizsgálatban részt vevő diákok 90%-os teljesítményt értek el a teszteken.

A cikk az ajánló után folytatódik

A 20°C tehát kicsivel alatta marad a fenti kutatásban leírt ideálisnak tekinthetőhöz képest. Ha a kormány ragaszkodik az eredeti elképzeléshez, akkor a tanulóknak már az őszi, hűvösebb hónapokban is mindenképpen javasolt a réteges öltözék.

Agyserkentő ételek

Az iskolakezdés idején különösen érdemes odafigyelni rá, hogy a gyerek olyan ételeket kapjon, melyek támogatják a kognitív funkciók megfelelő működését.

8 étel, ami okosít és a gyerek is szereti - Add neki minél gyakrabban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük