Így reagál az agyad, ha megmondják, mit csinálj: nem csoda, ha nem bírod

Ismersz olyan embert, aki homlokegyenest az ellenkezőjét teszi annak, mint amire megkérték? A tudósok szerint nem az ő hibája, az agya babrál ki vele.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amilyen sokfélék maguk az emberek, annyiféleképp képesek - vagy nem képesek - eleget tenni az utasításnak. Leegyszerűsítve úgy is mondhatnánk, hogy valaki alkalmazottnak, míg más főnöknek születik. Persze a dolog korántsem ennyire egyértelmű.

Egy friss, a Journal of Neuroscience tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint több tényező is közrejátszik abban, hogy sokan egyszerűen nem bírják, ha el kell engedniük a gyeplőt, és mások akarata szerint kell cselekedniük. A tudósok szerint a "bűnös" az emberi agyban keresendő.

Az agykutatás legújabb eredménye

Daria Lnoch és Sarah Rudorf, a svájci Bern Egyetem kutatói úgy vélik, ha kizárólag a személyiségjegyekre koncentrálunk, akkor elsősorban a bizalom és az empátia hiánya válthat ki ignoráló magatartást, ám, ami sokkal figyelemreméltóbb, az a fenti viselkedésforma kialakulása, illetve a jobb és bal agyfélteke közötti kommunikáció összefüggése.

A kísérletben 51 egyetemista agyműködését vizsgálták, aminek során egymással kereskedelmi játékot játszottak: a résztvevőknek pénzt kellett szétosztaniuk egymás között, vagy számukra tetszőleges, vagy pedig a szervezők által előírt módon.

A teszt végén kérdőíveket töltöttek ki a játék közben tapasztalt érzéseikről: tízből tíz résztvevő csak abban az esetben számolt be pozitív érzelmekről - nagylelkűség, megértés -, amikor ők határozhatták meg, mennyi pénzt adnak társuknak. Amikor azonban eleve adott volt a minimum összeg, dühösek és frusztráltak lettek, végül szándékosan kevesebbet adtak az előírt mennyiségnél.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mindeközben az agyfunkciókat vizsgáló szkennerek kimutatták, hogy az ellenszegülésre leginkább hajlamos egyéneknél fokozottabb az inferior parietális terület - többek közt ez felel a testen kívüli élmények megtapasztalásáért -, illetve a dorzolaterális prefrontális kéreg működése - utóbbi az agresszió-szabályozás, illetve a megfontolt, morális cselekvés központja. 

Az még egyelőre rejtély, hogy egész pontosan milyen folyamatok mennek végbe az agyban hasonló szituációk esetén, de a mostani teória szerint a fent említett agyi régiókban konfliktus tükröződhet, valahányszor az egyénnek választania kell nagylelkűsége és a korlátozásokkal szembeni fellépésre való hajlama között. Ám ezt további vizsgálatokig korai lenne készpénznek venni.

Nézd meg ezt is - Különleges terapeuta a klinikán

Minden orvosnak szüksége van egy tündéri, egyben profi asszisztensre, aki szinte észrevétlenül a keze alá dogozik, miközben elfeledteti a betegekkel, hogy voltaképpen hol is vannak. Aleksei Krotov orosz állatorvos már megtalálta ezt a különleges személyt. A kommunikációjukban talán lehetnek nehézségek, ám ez csak apróság a páciensek elégedettségéhez képest, hiszen csalódottan még senki sem távozott a rendelőjéből.

Ezt is szeretjük