Így reagál az agyad, ha megmondják, mit csinálj: nem csoda, ha nem bírod
Ismersz olyan embert, aki homlokegyenest az ellenkezőjét teszi annak, mint amire megkérték? A tudósok szerint nem az ő hibája, az agya babrál ki vele.

duhos 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amilyen sokfélék maguk az emberek, annyiféleképp képesek - vagy nem képesek - eleget tenni az utasításnak. Leegyszerűsítve úgy is mondhatnánk, hogy valaki alkalmazottnak, míg más főnöknek születik. Persze a dolog korántsem ennyire egyértelmű.

Egy friss, a Journal of Neuroscience tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint több tényező is közrejátszik abban, hogy sokan egyszerűen nem bírják, ha el kell engedniük a gyeplőt, és mások akarata szerint kell cselekedniük. A tudósok szerint a "bűnös" az emberi agyban keresendő.

Az agykutatás legújabb eredménye

Daria Lnoch és Sarah Rudorf, a svájci Bern Egyetem kutatói úgy vélik, ha kizárólag a személyiségjegyekre koncentrálunk, akkor elsősorban a bizalom és az empátia hiánya válthat ki ignoráló magatartást, ám, ami sokkal figyelemreméltóbb, az a fenti viselkedésforma kialakulása, illetve a jobb és bal agyfélteke közötti kommunikáció összefüggése.

Fotó: Monkey Business Images / Getty Images Hungary

A kísérletben 51 egyetemista agyműködését vizsgálták, aminek során egymással kereskedelmi játékot játszottak: a résztvevőknek pénzt kellett szétosztaniuk egymás között, vagy számukra tetszőleges, vagy pedig a szervezők által előírt módon.

A teszt végén kérdőíveket töltöttek ki a játék közben tapasztalt érzéseikről: tízből tíz résztvevő csak abban az esetben számolt be pozitív érzelmekről - nagylelkűség, megértés -, amikor ők határozhatták meg, mennyi pénzt adnak társuknak. Amikor azonban eleve adott volt a minimum összeg, dühösek és frusztráltak lettek, végül szándékosan kevesebbet adtak az előírt mennyiségnél.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindeközben az agyfunkciókat vizsgáló szkennerek kimutatták, hogy az ellenszegülésre leginkább hajlamos egyéneknél fokozottabb az inferior parietális terület - többek közt ez felel a testen kívüli élmények megtapasztalásáért -, illetve a dorzolaterális prefrontális kéreg működése - utóbbi az agresszió-szabályozás, illetve a megfontolt, morális cselekvés központja. 

Az még egyelőre rejtély, hogy egész pontosan milyen folyamatok mennek végbe az agyban hasonló szituációk esetén, de a mostani teória szerint a fent említett agyi régiókban konfliktus tükröződhet, valahányszor az egyénnek választania kell nagylelkűsége és a korlátozásokkal szembeni fellépésre való hajlama között. Ám ezt további vizsgálatokig korai lenne készpénznek venni.

Nézd meg ezt is - Különleges terapeuta a klinikán

Minden orvosnak szüksége van egy tündéri, egyben profi asszisztensre, aki szinte észrevétlenül a keze alá dogozik, miközben elfeledteti a betegekkel, hogy voltaképpen hol is vannak. Aleksei Krotov orosz állatorvos már megtalálta ezt a különleges személyt. A kommunikációjukban talán lehetnek nehézségek, ám ez csak apróság a páciensek elégedettségéhez képest, hiszen csalódottan még senki sem távozott a rendelőjéből.

Ezt is szeretjük