Az ember, akinek a tarkóján is volt egy arca: hátborzongató történet
Edward Mordrake rövid életét megkeserítette egy szerencsétlen, veleszületett rendellenesség.

mordrake
beauty and style
Top olvasott cikkek

Edward Mordrake - valahol Mordake-ként emlegetik - a többség számára ismeretlen, nem úgy az angolszász kultúrában, ahol megannyi mondóka és dal kapcsolódik a rendkívüli férfihoz. Nem csoda, hiszen valóban rendkívüli volt. Mordrake-nek ugyanis két arca is volt: egy elöl és egy hátul, a tarkója helyén. 

A másik arc a férfi meg nem született ikertestvéréből maradt hátra, és ugyanazzal az aggyal működtek. Noha a "másik fele" képtelen volt kommunikálni vagy enni, állítólag számos arcmimikát tudott imitálni, példának okáért a sírást vagy a nevetést. Sőt, mi több, a szóbeszéd szerint az arc embereket is követett tekintetével.

A bal oldalon az Edwardról készült viaszmás, a jobb oldalon pedig egy koponyahamisítvány látható.
A bal oldalon az Edwardról készült viaszmás, a jobb oldalon pedig egy koponyahamisítvány látható.

Mordrake intelligens ember hírében állt, akit kiváló zenei ízléssel áldott meg az élet, bár számára ez csupán sovány vigasz lehetett, mert finoman szólva nem szokványos külseje miatt nem járt társaságba. A legenda szerint ráadásul az arc szüntelenül beszélt a férfihoz, aki hiába kérte az orvosokat az eltávolítására, akkoriban ilyesmiről szó sem lehetett.

Elkeseredettségében végül 23 évesen öngyilkos lett, azt viszont máig sem tudni pontosan, hogy mérgezéssel vagy fejbelövéssel vetett véget életének. Mordrake végrendeletében azt kérte, végső nyugalomra helyezése előtt pusztítsák el a másik arcot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Igaz történet vagy hoax?

Hiába a sok oknyomozás és kutakodás, Edward Mordrake létezésére csak egyetlen írásos bizonyítékot lehet találni: egy 1896-os orvosi könyvben, az Anomalies and Curiosities of Medicine-ben jegyezték fel az esetét. Ez önmagában nem elég, így a férfi történetének igazáról soha nem bizonyosodhatunk meg teljesen. Bár időnként előfordul, hogy a várandósság alatt az egyik magzat magába olvasztja a másikat, eléggé valószerűtlen, hogy egy arc pont a tarkón fejlődjön ki, pláne érzelmeket fejezzen ki, vagy embereket kövessen a szemével. Ennek ellenére persze nem kizárt, hogy a sztori az utolsó betűig igaz.

Képek forrása: Wikipedia.

Ezt is szeretjük