2030-ra megszűnhet egy életveszélyes betegség az orvosok szerint

Több szervezet célja, hogy a kutyák által közvetített veszettséget egy bő évtizeden belül teljesen eltüntessék.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Több szervezet célja, hogy a kutyák által közvetített veszettséget egy bő évtizeden belül teljesen eltüntessék.

Még mindig hatalmas veszélyt jelent saját és kisállataink egészségére számos oltással megelőzhető betegség: a halálos kimenetelű veszettség például a világ népességének felét fenyegeti. Mivel a kisállattartók többsége megosztja kedvencével az otthonát is, az oltások ma fontosabbak, mint ezelőtt bármikor.

A legtöbb gazdi családtagként kezeli a kedvencét, és szeretné, ha minél tovább élne velük szeretetben és egészségben, így többségük teljes mértékben támaszkodik az állatorvos tanácsaira és segítségére. Az orvosok egyik legfontosabb feladata pedig nem a gyógyítás, hanem a megelőzés: a betegségek elkerülése érdekében hatékony és preventív módszerek, például védőoltások alkalmazására buzdítják a tulajdonosokat.

Mindez kiemelten aktuális a WHO által meghirdetett Immunizációs Világhéten, mely a védőoltások fontosságát emeli ki, és igyekszik eloszlatni a témával kapcsolatos tévhiteket. Idén április 24. és 30. között ünnepelték a világhetet, a kisállatok oltására azonban ezután is fontos figyelmet fordítani.

Megfelelő immunizálás: nem csak az embereknél fontos!

"Habár az Immunizációs Világhét elsősorban az emberek számára készített vakcinákra hívja fel a figyelmet, kisállataink egészségére is emlékeztetnie kell minket. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy számtalan betegség megelőzhető védőoltással, éppen ezért érdemes már előre elkérnünk az ezzel kapcsolatos listát állatorvosunktól.

A betegségek egy része, az úgynevezett zoonózisok ráadásul a saját egészségünket is veszélyeztetik, hiszen emberek is elkaphatják őket. Azon túl, hogy súlyos egészségügyi következményekkel járhatnak, egyes fertőzések, például a leptospirózis, akár halálos kimenetelűek is lehetnek. Ezeket a veszélyeket kerülhetjük el az oltásokkal" - hívta fel a figyelmet Michał Ceregrzyn, az MSD AH technikai igazgatója.

Az egyik legismertebb zoonózis a veszettség, mely az emberiség felét fenyegeti. Az Egészségügyi Világszervezet - WHO -, az Állategészségügyi Világszervezet - OIE - és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet - FAO - közös célkitűzése, hogy a kutyák által közvetített veszettségből eredő halálos eseteket 2030-ra teljesen megszüntessék. Ezt a célt azonban csak tudatos és szervezett oltási programmal lehet elérni: Magyarországon például pénzbüntetést kell fizetnie azoknak a tulajdonosoknak, aki nem oltatják be veszettség ellen kisállatukat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A vakvezető kutyák is veszélyben vannak

Az egyik legerősebb kötődés, ami ember és kutya között kialakulhat, kétségkívül a vakvezető kutyák és látássérült gazdáik közötti kapcsolat. "A vakvezető kutyák világnapja alkalmából állatorvosként kiemelten fontosnak tartom, hogy felhívjam a figyelmet a segítő kutyák egészségére, hiszen ezek az állatok hatalmas szerepet töltenek be a vakok és gyengénlátók életében.

Az ő esetükben különösen fontos az oltások beadatása, mivel a tulajdonos egész életében a vakvezető segítségére van utalva. Napi szinten szoros kapcsolatban élnek egymással, és vakcinák nélkül komoly fertőzéseket adhatnak át gazdájuknak. Célunk, hogy minden magyar vakvezető kutya egészséges és hosszú életet éljen, éppen ezért az MSD Animal Health már több mint 15 éve látja el őket védőoltásokkal és parazitaellenes készítményekkel" - tette hozzá a szakértő.

Ezt is szeretjük