Ez a magyar étel a legnépszerűbb az Instagramon: 64 ezer fotót posztoltak róla
Kiderült, mik a leggyakrabban fotózott magyar Instagram-ételek: érdekes, hogy ez a lista nem egyezik a házhoz szállított kedvenc fogásokkal.

kajafoto
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemrég az Independent számolt be egy felmérésről, mely szerint az Instagram legnépszerűbb étele az Egyesült Királyságban a curry, azaz erről az ételről posztoltak a legtöbbet - hashtaggel ellátva - az angol fiatalok. A tradicionális indiai étel több mint félmillió fényképen szerepelt, miközben az olyan szimbolikus nemzeti ételek, mint a fish & chips és a Yorkshire puding csupán a harmadik és negyedik helyezést érték el a toplistán.

Mivel az ezredfordulós generáció nemcsak a szigetországban, hanem Magyarországon is aktívan dokumentálja gasztronómiai élményeit, az ételfotózás nálunk is hihetetlenül népszerű ágazattá nőtte ki magát. Arra, hogy milyen hatalmas divat lefényképezni az elfogyasztandó ételt, a legjobb példa a #mutimiteszel hashtag, mely bő egymillió bejegyzésnél szerepel.

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál kíváncsi volt, hogy Magyarországon melyik jellegzetesen magyar étel a legnépszerűbb a fotómegosztó oldalon, sőt, azt is megnézték, hogy van-e összefüggés a legnépszerűbb Instagram-ételek és a fogyasztás gyakorisága között. A listát az Instagram adatai alapján állították össze, csak a 2018-ban feltöltött fotókat figyelembe véve. A hungarikumok közül a #lángos a legfelkapottabb jelenleg a közösségi oldalon.

A tíz leggyakrabban fotózott magyar étel

  1. Lángos - körülbelül 64 ezer poszt
  2. Kürtőskalács - körülbelül 32 ezer poszt
  3. Palacsinta - körülbelül 26 ezer poszt
  4. Lecsó - körülbelül 12 ezer poszt
  5. Kolbász - körülbelül 11 ezer poszt
  6. Gulyás - körülbelül 9000 poszt
  7. Halászlé - körülbelül 7200 poszt
  8. Pörkölt - körülbelül 6500 poszt
  9. Somlói galuska - körülbelül 6000 poszt
  10. Rétes - körülbelül 5500 poszt

Mit szeretünk enni?

Meglepő, hogy olyan ételek is vannak a lista alján, melyeket valószínűleg sok magyar ember szeret enni, de valamiért nem érzik úgy a felhasználók, hogy érdemes a lefényképezésre. Ilyen a csalamádé és a krumplis tészta, melyek kapcsán mindössze 700-700 körüli bejegyzés született, illetve a paprikás csirke a maga ezres nagyságrendű posztjával, valamint a rántott sajt és a túrós csusza, melyek egyenként csupán 1200-as számban szerepelnek a közösségi portálon.

Az pedig beszédes adat, hogy nincsen olyan hazai finomság, mely felérhetne a folyékony kenyér népszerűségével: a #sör címkével ugyanis bő 81 ezer poszt született. Mindemellett a Falatozz.hu feltételezte, hogy nem feltétlenül ugyanazt szeretik fotózni és enni a felhasználók, ezért az ételrendelő portál adatbázisában lefuttatta az Instagram legnépszerűbb tíz hazai ételét, hogy megnézze, a 2018-as rendeléseket tekintve is hasonlóan alakul-e a lista.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezúttal az alábbi módon alakult a sorrend: a kürtőskalács szerepel a lista legalján - ami nem azt jelenti, hogy ne ennék szívesen, csupán azt, hogy valószínűleg a speciális elkészítési mód miatt sok hazai étterem nem szerepelteti a kínálatában. Utána következik a rétes, a lecsó, a halászlé, a kolbászos ételek, a pörkölt és a gulyás. A dobogóra a somlói galuska, a lángos és a palacsinta került fel. Az aranyérmes desszert ráadásul elképesztő fölénnyel győzött, ugyanis majdnem tízszer annyit rendeltek belőle az oldalon idén, mint az ezüstérmes lángosból.

Nézd meg ezt is - Nagyon meglepődött a vendég, amikor a pincér kiszolgálta

Teljesen természetes, hogy az éttermek igyekeznek túltenni a versenytársak ételsorán, kínálatán vagy épp kreativitásán, ezzel viszont néha túl is lőnek a céljukon, végletesen bizarr vagy furcsa megoldásokat kreálva.

Ezt is szeretjük