Így juthatsz jobban fizető álláshoz ingyen: az állam segít
Nyár végéig van lehetőséget jelentkezni. Gyakran még felvételit sem kell írnod a siker érdekében.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha nem vettek fel főiskolára, egyetemre, esetleg gyorsabb - egy-két éves - tanfolyamokra jelentkeznél, a hónap végéig még van lehetőséged kiválasztani a hozzád illő szakmát az Országos Képzési Jegyzékből - OKJ. Szakképesítéssel, de akár érettségi nélkül is van esélyed tanulni, de munka mellett is megoldható egy új szakma elsajátítása. Ezek a legfontosabb információk azoknak, akik OKJ-s képzésbe vágnának bele ősztől.

Munka mellett és diplomával is érdemes körülnézni

OKJ-s képzésre nemcsak akkor jelentkezhetsz, ha éppen most érettségiztél. 21 év alatt nappali, azután pedig akár munka mellett esti tagozaton lehet elvégezni a listán kínált szakmákat. Így ez nemcsak annak lehet hasznos, akit nem vettek fél érettségi után a felsőoktatásba, de annak is, aki esetleg munkahelyet, pályát váltana - írja az Eduline.hu.

Bizonyos képzésekhez szükséges az érettségi megléte, ám egyeseknél erre sincs szükség. Meghatározott képzések már meglévő szakképesítésekre épülnek, így értelemszerűen a felvétel alapfeltétele, hogy rendelkezz ilyennel. A jelentkezés feltételeinél ezekről mindig pontos tájékoztatást kaphatsz. A képzések aktuális listájáért érdemes felkeresni a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapját.

 

Az OKJ-s szakmák közül az elsőt mindenki ingyen szerezheti meg. Igaz ez akkor is, ha már van diplomád, de akkor is, ha érettségid sincs, és az ehhez megfelelő képzésre jelentkezel. Az iskolarendszerű OKJ-s képzések résztvevőinek jár ugyan diákigazolvány, ám arra figyelni kell, hogy az esti vagy levelező tagozatosok okmánya nem egyenértékű a nappalisokéval. Például utazási kedvezményeket nem nyújt.

Egyszerű jelentkezés, de kevesebb kedvezmény

Nem csupán a diákigazolvány esetében van különbség a tagozatok között. Ha esti vagy levelező tagozaton tanulsz, úgy nem az oktatási intézmény fizeti utánad az egészségügyi biztosítást, így arról továbbra is neked vagy munkáltatódnak kell gondoskodni.

Az OKJ-s képzésekre egyszerű a jelentkezés, nincs központi felvételi. Mindig az adott képzést meghirdető intézménynél kell jelezni felvételi szándékodat, a legtöbb helyen pedig a jelentkezés sorrendje számít, tehát megéri sietni. Mivel ezek az őszi félévben szeptemberben kezdődnek, értelemszerűen augusztus végéig érdemes jelezni ez irányú igényedet.

Az OKJ-s képzés egy későbbi főiskolai felvételit is megkönnyíthet, ugyanis egy sor szak esetében plusz pont járhat az ilyen képesítésnél a felvételi folyamán.

Kíváncsi vagy, hol és mit tanultak a leggazdagabb magyarok? Ebből a listából minden kiderül.

Ezt is szeretjük