Egy dolog, ami a pénznél is fontosabb egy munkahelyen: a magyarok nagy része eszerint dönt
Elrettentő tényező, ha ingázni kell a munkába: a munkahely elhelyezkedése a legfontosabb az álláskeresők számára.

tomegkozlekedes
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hogyan befolyásolja az álláskeresést és a munkahelyválasztást a lakhely? A Profession.hu friss felmérésében a válaszadók 69,4%-ával előfordult már, hogy csak azért nem jelentkezett egy állásra, mert hosszú időt vett volna igénybe az ingázás a munkahely és az otthona között.  

Magyarország vezető állásportáljának új kutatása a lakhatás, ingázás és álláskeresés kapcsolatát vizsgálta. Vajon mennyire befolyásolja az álláskeresést a munkahely elhelyezkedése? A felmérésben részt vevők számára kulcskérdés, hogy mennyit kell utazni a munkahely és az otthon között.

A helyszín fontosabb, mint a fizetés

Úgy tűnik, a munkahely elhelyezkedése a munkakeresők számára nagyobb jelentőséggel bír, mint például az, hogy pontosan milyen munkát kell majd végezni, mennyiért, milyen csapatban. A megkérdezettek 27%-a ugyanis a lokációt tartja a legfontosabbnak egy új munkahellyel kapcsolatban, majd a második legfontosabb a munkakör - 23% -, és csak ezt követi a fizetés - 20%. A csapat és a hosszú távú karrierlehetőség pedig ezek után a szempontok után kullognak csak a fontossági sorrendben.

Utálunk ingázni

Ez azért lehet így, mert a munkavállalók nem szeretnek ingázni: a válaszadók 90%-a maximum egy órát szán irányonként utazásra, de ennek fele a 30 perc alatti utazási időket preferálja.

A válaszadók többsége céges autóval jár dolgozni, őket követik a saját autóval munkába járók, negyedük pedig tömegközlekedést használ. 9%-uk céges busszal, közel ennyien gyalog, 7,3%-uk pedig kerékpárral jár dolgozni. Közel 9%-uk pedig otthonról dolgozik, így az ingázás kérdése nem érinti.

Az állásportál a fentiek folyományaként arra is kíváncsi volt, hogy a válaszadók vajon elvállalnának-e egy munkát, ha minden feltétel ideális lenne, azt kivéve, hogy nagyon távol van a lakhelyüktől. 29,7%-uk akkor mondana igent egy ilyen ajánlatra, ha rugalmas a munkaidő, és otthoni munkavégzésre is lehetőség van.

24,8%-uk akkor, ha a munkáltató hozzájárulna a bejárás költségeihez, 22,2%-uk pedig akkor, ha céges autó is a juttatási csomag részét képezné. A céges transzferbusz lehetősége is motiváló, de meg sem közelíti a fent említett kompenzációs lehetőségeket. A válaszadók 10%-át viszont az is kifejezetten motiválná, ha a munkahelyhez közel találnának egy, a jelenlegihez hasonló vagy annál jobb lakóhelyet.

Ha nincs jó helyen, nem is jelentkezünk

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a válaszadók többsége - 66% - minden esetben mérlegeli a bejárásra fordítandó időt, mielőtt jelentkezik egy álláshirdetésre. 69,4%-ukkal előfordult már olyan, hogy kizárólag azért nem jelentkeztek egy állásra, mert hosszú időt vett volna igénybe az ingázás. Ha tehát központi, jól megközelíthető helyen élünk, az álmaink munkájához is hozzásegíthet.

A Profession.hu Vár egy lakás! nyereményjátékában egy új építésű, központi elhelyezkedésű lakást lehet nyerni egy évre: az állásportál a bérleti díjat és a rezsit is fizeti. Ehhez egy kérdésre kell helyesen válaszolni, és feliratkozni a portál álláshírlevelére. A nyereményjáték január 31-ig tart, a sorsolás február 5-én esedékes.

Fotók: Getty Images

Különleges fotók a munka világából

Bármilyen útra is lép az ember, mindenképpen áldozatokat kell hoznia, vagyis sok esetben nagyon keményen kell dolgoznia, és kevés szabadidővel is beérnie. Egy érdekes fotópályázat ennek kapcsán a különböző szakmák megbecsülésére hívja fel a figyelmet.

Ezt is szeretjük