Így értelmezd a villanyszámlát!
Ha tudod, hogy mennyit és miért fizetsz, akkor a tévedéseket is könnyebben kiszúrhatod. Segítünk értelmezni a számlát.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Budapest területén az áramot jellemzően az ELMŰ szolgáltatja, aki a havi számla, valamint a havi részszámla mellett éves elszámoló számlát tömbelszámolással és havi számlát éves tömbelszámolással is kiállít.

A havi számla tulajdonképpen a leolvasott, illetve a fogyasztó által bediktált mérőállás alapján készített számla. Ebben időarányos tömbelszámolás történik, melyet később részletesen is ismertetünk.

A havi részszámla ezzel szemben a fogyasztó által kért vagy az előző időszak alapján megállapított havi részfogyasztás mennyisége alapján készül el.

Így értelmezd a havi részszámlát!

A többi számlához hasonlóan a havi részszámla esetében is a bal fölső sarokban találhatod a számla kiegyenlítésével és a kiegyenlítés módjával kapcsolatos információkat. Az elérhetőségek alatt - kékkel kiemelve - olvashatod az ügyintézéshez nélkülözhetetlen információkat. Itt található a vevőkód - amit a számlázással kapcsolatos bejelentés vagy befizetés esetén kell használnod -, valamint a többi fogyasztási hellyel kapcsolatos azonosító.

Közvetlenül a kék blokk mellett találod a számlabefizetéssel kapcsolatos tudnivalókat, azaz a bruttó összeget, a csekk feladásának dátumát, illetve a fizetési határidőt, valamint azt a bankszámlaszámot, ahová a megjelölt összeget utalnod kell.

Közvetlenül az ügyféllel, a fogyasztási hellyel és a befizetéssel kapcsolatos információk alatt találod a számlaösszesítő adatokat. A számlán elszámolt tételek összesítése mellett fel van tüntetve az ÁFA, valamint a számla nettó és bruttó végösszege.

A következő blokk a szerződéses adatokat tartalmazza, és első ránézésre megfejthetetlen kódírásnak tűnik. A számlázott termékekre vonatkozó adatok valójában a szerződésben rögzített árszabásra utalnak, míg a részfogyasztás mennyisége a mértékadó éves fogyasztás alapján megállapított vagy az általad kért, havonta számlázandó mennyiséget jelöli. A kWh-ban feltüntetett éves fogyasztás az előző elszámolási időszak fogyasztása alapján megállapított, várható éves fogyasztást jelöli. A blokk legutolsó tétele a szerződésszám, mely szintén jól jöhet bizonyos ügyek intézésekor.

Számlarészletező

A számlarészletező az árszabásról szolgáltat pontos információkat. Itt feltüntetik a kedvezményes árszabást, valamint a normál árszabás díját is. A jelenleg hatályos rendelet és az egyetemes szolgáltatói üzletszabályzat alapján 1320 kWh éves elfogyasztott mennyiségig kedvezményes árszabás illet meg, míg az e feletti fogyasztást normál árszabással számlázza ki az ELMŰ. A kedvezményt évente, az éves elszámoló számlában számlázzák ki.

Éves elszámoló számla - érdemes résen lenni!

A kedvezményt időarányosan veszik figyelembe, és az említett - 1320 kWh éves - fogyasztás felett elhasznált mennyiséget egy másik - II. tömb szerint kalkulált - egységárral számolják el. A fogyasztásmérő leolvasása, az általad diktált mérőállás, illetve az előző elszámolási időszak fogyasztása alapján készített számla a mennyiségek alapján számolt díjtételeket és azok számított értékét tartalmazza. A számla nettó értékéből vonják le a részszámlákon kiszámlázott díjak nettó értékeit. Itt érdemes résen lenni, ugyanis a részszámlákon található tételek év közben változhatnak.

Mindenképpen ellenőrizd le, hogy az éves elszámoló számlában kapott összeget valóban a változásokkal harmonizálva kalkulálták-e ki. Előfordulhat például, hogy év közben megváltozik a rendszerhasználati díj, és neked három hónapig kell emelt összeget fizetned, de az elszámolóban egész évre a drágább árral kalkulálnak. Többek között ezért is fontos megőrizni minden számlát, amit év közben kapsz.

Rendszerhasználati díj - bármikor változhat

A villanyszámla nemcsak az elhasznált áram ellenértékét tartalmazza, meglepően magas az aránya az egyéb tételeknek is. Ilyen a pénzeszközök rovatban található, szénipari szerkezetátalakítási támogatás, mely nem más, mint a széntüzelésű erőművek támogatására fordított díj.

A számla értékének több mint egyharmadát teszik ki az úgynevezett rendszerhasználati díjak, melyek hivatalosan a hálózatüzemeltetés költségeire nyújtanak fedezetet. Fontos tudnod, hogy, ha a tételek közül bármelyik változik, a szolgáltatónak kötelessége erről előre tájékoztatni.

Ha ezt mégsem tenné meg, és a korábbi számlákkal bizonyítani tudod a változást, panaszt tehetsz első körben az áramszolgáltatódnál, majd a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál.

Ezt is szeretjük