Legyűrték a magyar kormányt: a tanárokkal nem bír a kabinet?

Több helyen győztek már a lázadó tanárok és szülők a központi utasítással szemben.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Miskolcon már a tanárok is együtt tüntettek a szülőkkel a központilag kinevezett új igazgató ellen, aki végül hétfőn lemondott. Az országban több helyen is előfordult, hogy olyan igazgató került az iskola vezetői székébe, aki azelőtt nem is dolgozott az adott intézményben.

Budán és Kecskeméten már korábban győztek a tanárok és a szülők. Már Hoffmann Rózsa sem érzi sikernek a központosítást, pedig az ő vezetésével jött létre a megaintézmény. Összeszedtük az elmúlt időszak legnagyobb hullámot vetett eseteit, amikor a helyi tantestület és a szülők feje fölött döntöttek az igazgató kilétéről.

Utcán a tanárok és a szülők

Másodszorra vonultak utcára Miskolcon tanárok és szülők az egyik helyi gimnáziumban történt igazgatóváltás miatt. A Miskolci Kazinczy Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola vezetésére kiírt pályázaton ugyanis a szülői munkaközösség, a tanári kar és még 15 másik szakmai szervezet véleménye ellenére eltávolították az iskolát 13 éve sikeresen vezető Dózsa Lászlónét.

Az Index.hu Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternél és Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkárnál is érdeklődött, miért kellett a szakmai vélemények figyelembe vétele nélkül megbízni Dávid Enikőt, aki Dózsánéval ellentétben vezetői tapasztalattal nem rendelkezik.

A portál érdemben nem kapott választ a kérdésre, a tárca olyan szakmai szempontokra hivatkozott, amiket máig nem ismerhetett meg a nyilvánosság.

A tüntetést a szülők kezdték, a második megmozduláshoz már a tanári kar is csatlakozott. A demonstráció célja, hogy a tárca vizsgálja felül a döntést, mivel nem értik, miért kellett a régi, szakmailag elfogadott igazgatót egy külsős pedagógusra cserélni. Kriza Ákos, a város fideszes polgármestere a tüntetésen ígéretet tett arra, hogy közvetíti a panaszokat Balog Zoltán miniszter felé.

Végül hétfőn Dávid beadta lemondását, így feltehetőleg maradhat az iskolát eddig vezető igazgató.

Mi is felkerestük az EMMI-t, kíváncsiak voltunk, nyilvánosak-e már az említett szakmai szempontok, ám választ egyelőre nem kaptunk.

Kecskeméten és Budán nem sikerült a központi kinevezés

Kecskeméten is volt a miskolcihoz hasonló botrány. A Baon.hu cikke szerint péntekre visszavonta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ - Klik - a vezetői tapasztalattal nem rendelkező, nemrég mégis kinevezett Polyák Márta Antónia megbízatását a Tóth László iskola éléről.

A kecskeméti intézményt a közelmúltig Fenyvesi László vezette, akit szerződése lejárta után a tantestület egyhangúan támogatott a folytatásban. Ennek ellenére a helyi Klik Polyákot nevezte ki, akinek nemcsak a tapasztalata, a kellő szakképzettsége sem volt meg - idézte fel a Baon.hu cikke.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy budapesti esetben is meggondolta magát a tárca. Az országosan ismert budai Szilágyi Erzsébet Gimnáziumot évek óta sikerrel irányító Bajkó Judit szerződése lejárta utáni új pályázatát egyhangúlag támogatta mind a tanári kar, mind pedig az önkormányzat. Az EMMI mégis érvénytelenítette az ő és kihívója beadványát, és úgy tűnt, inkább ideiglenes vezetőre bízná az intézmény vezetését. Bajkó maradásáért a diákok is harcoltak petícióval, de valószínűbb, hogy a kormánypárti kerületi vezetésnek sikerült mégis érvényesítenie akaratát.

Mégsem akkora sikertörténet?

2013-tól az általános iskolák és középszintű intézmények a Klik fennhatósága alá kerültek. Ennek eredményeként az önkormányzatokról erre a hatalmas állami szervezetre hárult sok jogkör, így eshet meg az, hogy esetleg olyan igazgatót szánnak egy-egy iskola élére, akit helyben elutasítanak.

A Klik létrehozásakor Hoffmann Rózsa volt a terület államtitkára, aki az utóbbi időben ismét megszólal oktatásügyekben. Ezért is volt furcsa, hogy Hoffmann múlthéten az RTL Klub Híradóban arról beszélt, hogy ő annak idején előre szólt, nem fog működni a túlzott központosítás. Hoffmann 2013-ban még sikertörténetről beszélt, amikor a Klik létrejöttét értékelte.

A kormány is rájöhetett, hogy vannak problémák a rendszerrel. Czunyiné szeptember elején a Klik átalakításáról és a megyei szint megerősítéséről beszélt.

Fotó: Wikipedia.org/Szilágyi Erzsébet Gimnázium

Ezt is szeretjük