Megsózta a húst, nagyon meglepődött attól, amit látott: videón a bizarr jelenség
A hentes megmutatta, hogyan néz ki a frissen vágott hús, miután megsózta.


- Bajban lesz, aki felújít vagy építkezik 2023-ban: erre sokan nem is gondolnak, pedig kellene
- Fejezd be a régi mondást: a hazug embert hamarabb...
- Melyik folyó mellett van Barcs? 8 fogós kérdés Magyarország földrajzáról
- Robert Redford ezért utált Barbra Streisanddal együtt forgatni: még az intim jeleneteikhez is két alsót vett magára
- Gáspár Virág ilyen vékony még sosem volt: alig ismerni fel a fogyása után
Egy nagyjából két évvel ezelőtt felvett videó újra életre kelt az interneten, amit egy ismeretlen hentes töltött fel. Nem véletlen, hiszen egészen döbbenetes, milyen reakciót vált ki a húsból az, ha megsózzák.
Sokan, akik megnézték a videót, hozzászólásaikban jelezték, hogy ezután többé rá se bírnak nézni a húsokra, és inkább vegetáriánusok vagy egyenesen vegánok lesznek.
Frissen vágott hús a sózás után
A felvételen látszódó vörös hús egészen érdekesen reagált arra, amikor a hentes megsózta, de bármennyire tűnik bizarrnak a jelenség, van tudományos magyarázata.
Az élettelen, frissen vágott húsdarab több ponton is lüktetni, pulzálni kezdett a só hatására, és ennek hasonló háttere van, mint a sokak számára ismert rúgkapáló levágott békalábak esetében.
Ahhoz, hogy ilyen reakciót lehessen kiváltani egy nyers húsból, nagyon frissnek kell lennie. Ekkor az idegek még mindig aktívak, és képesek reagálni a környezetre.
Ezért fordulhat erő, hogy só vagy akár bármilyen sós szósz hatására mozogni kezdenek a rostok a húsban, mert a neuronok úgy tartják fent a membránpotenciáljukat, hogy kiszivattyúzzák a nátriumionokat, miközben bepumpálják a káliumionokat. A membránpotenciál azt jelenti, hogy a sejtek alapvetően polarizáltak, tehát magas a káliumion- és alacsony a nátriumiontartalmuk, és ezt az egyensúlyt tartják fent.
Amikor a neuron aktiválódik, lehetővé válik a nátriumionok beáramlása és a töltéskülönbség miatt pedig a káliumionok kiáramlása. Így mozog a jel a neuron egyik végétől a másikig. Így már érthető, hogy miért látszik a videón a különös pulzálás, miután nátrium-klorid, azaz só került a húsra.
A 18 éves vegán lány fantasztikus ételeket készít
Ezeket az ételeket nem sok embernek lenne szíve megenni, hiszen valóságos művészeti remeknek tűnnek.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- gyorsétterem
- élelmiszer