Megsózta a húst, nagyon meglepődött attól, amit látott: videón a bizarr jelenség
A hentes megmutatta, hogyan néz ki a frissen vágott hús, miután megsózta.

GettyImages-155159392
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy nagyjából két évvel ezelőtt felvett videó újra életre kelt az interneten, amit egy ismeretlen hentes töltött fel. Nem véletlen, hiszen egészen döbbenetes, milyen reakciót vált ki a húsból az, ha megsózzák.

Sokan, akik megnézték a videót, hozzászólásaikban jelezték, hogy ezután többé rá se bírnak nézni a húsokra, és inkább vegetáriánusok vagy egyenesen vegánok lesznek. 

Frissen vágott hús a sózás után

A felvételen látszódó vörös hús egészen érdekesen reagált arra, amikor a hentes megsózta, de bármennyire tűnik bizarrnak a jelenség, van tudományos magyarázata.

Az élettelen, frissen vágott húsdarab több ponton is lüktetni, pulzálni kezdett a só hatására, és ennek hasonló háttere van, mint a sokak számára ismert rúgkapáló levágott békalábak esetében.

Ahhoz, hogy ilyen reakciót lehessen kiváltani egy nyers húsból, nagyon frissnek kell lennie. Ekkor az idegek még mindig aktívak, és képesek reagálni a környezetre. 

Ezért fordulhat erő, hogy só vagy akár bármilyen sós szósz hatására mozogni kezdenek a rostok a húsban, mert a neuronok úgy tartják fent a membránpotenciáljukat, hogy kiszivattyúzzák a nátriumionokat, miközben bepumpálják a káliumionokat. A membránpotenciál azt jelenti, hogy a sejtek alapvetően polarizáltak, tehát magas a káliumion- és alacsony a nátriumiontartalmuk, és ezt az egyensúlyt tartják fent.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amikor a neuron aktiválódik, lehetővé válik a nátriumionok beáramlása és a töltéskülönbség miatt pedig a káliumionok kiáramlása. Így mozog a jel a neuron egyik végétől a másikig. Így már érthető, hogy miért látszik a videón a különös pulzálás, miután nátrium-klorid, azaz só került a húsra.

A 18 éves vegán lány fantasztikus ételeket készít

Ezeket az ételeket nem sok embernek lenne szíve megenni, hiszen valóságos művészeti remeknek tűnnek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük