Másodfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére az országos tisztifőorvos

Szombattól hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztás lesz érvényben.

ventilator
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére 2021. augusztus 14-én (szombat) 0.00 órától 2021. augusztus 16-án (hétfő) 24:00 óráig.

Másodfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot. Az idei évben már hatodik alakommal rendel el az országos tisztifőorvos hőségriasztást.

Mire kell figyelni?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja az emberek figyelmét, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. A hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval utazók. Akik szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennek, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája ITT található, azokat nyitvatartásuk függvényében bárki igénybe veheti.

A nagy melegben javasolják a lakások árnyékolását, a rolók leeresztését. A szellőztetést éjszaka érdemes végezni. Tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyja senki a gyermekeket, házi kedvenceket. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

A hőséget követően jellemzően viharral érkezik az enyhébb időjárás. Fontos figyelemmel kísérni a meteorológiai szolgálat és a nagyobb tavainknál működő viharjelzőrendszer riasztásait. Ha a tavi viharjelzőlámpák percenként 45-öt villannak, csak a parttól ötszáz méterig szabad vízbe menni, ha 90-szer, akkor ki kell jönni a vízből.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a meteorológiai szolgálat vihar miatt riasztást ad ki, jó ötlet a kisebb cserepes növényeket, kerti bútorokat és szerszámokat fedett helyre vinni. Villámlás esetén a fákat, vizet és vízpartot, magas tereptárgyakat kerülni kell, otthon pedig érdemes kihúzni az elektromos eszközök csatlakozóját a konnektorból. Felhőszakadás esetén kerüljük el a hömpölygő vízfolyásokat, felgyülemlett állóvizeket.

A hőségre való tekintettel és a WHO ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

Fotók: Getty Images

Sosem mértek még ilyen forróságot Európában

A globális átlaghőmérséklet már most nagyjából 1,2 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet, és a mutatók tovább fognak emelkedni, ha a világ kormányai nem hoznak intézkedéseket a károsanyag-kibocsátás visszaszorítására.

Ezt is szeretjük