Honnan tudják a telefonszámodat az ügynökök, akik hívogatnak?
Vajon ki adja meg a számod az ilyen ügynökségeknek?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg korábban leginkább vezetékes telefonon kaphattál telemarketinges hívásokat, mostanában már előfordulhat, hogy a mobilodon is megkeresnek.

De vajon honnan tudják a számodat még akkor is, ha kérted a titkosítást az előfizetésnél? Összegyűjtöttük a lehetséges forrásokat.

Te magad adtad meg

Ha regisztráltál már olyan internetes oldalon, például webshopon, nyereményjátéknál vagy kérdőív kitöltésénél, ahol kérték a telefonszámodat, nagy valószínűséggel egyenesen tőled tudják azt. Ilyenkor általában kiválaszthatod a lap alján, hogy hozzájárulsz-e az adataid reklámcélokra történő felhasználásához.

Mivel ez a lehetőség legtöbbször ugyanott van, ahol az általános szerződési feltételek elfogadása, és automatikusan ki van pipálva, sokan észre sem veszik, majd anélkül küldik el a regisztrációt, hogy eltávolítanák a kijelölést a négyzetből - és már önként meg is adták a telefonszámukat.

Persze vannak olyan oldalak is, ahol ez az opció nem választható, a kevesek által végigböngészett feltételekben már eleve benne van, hogy használhatják az adataid. Ezt úgy tudod a leghatékonyabban kivédeni, hogy nem adod meg a számod ott, ahol nem kötelező.

Adatbrókerek adták ki

Léteznek olyan cégek, amelyek kifejezetten arra szakosodtak, hogy adatokat gyűjtsenek az emberekről, és jó pénzért továbbadják azokat olyan kereskedelmi vállalatoknak, amelyek végül felkeresik az ajánlataikkal az ügyfeleket.

Ők az úgynevezett adatbrókerek, és az esetek többségében célzottan olyan személyek információit adják ki a cégeknek, akiket érdekelhet az adott ajánlat. Bejáratott gyűjtési csatornáik például a telefonos alkalmazások vagy a gyorskölcsönök felvevőinek adatbázisa, valamint a bizonyos függőségekkel küzdők és segítséget kérők listája.

Véletlenszerűen választottak

Ha a telefonszámod és az előfizetési adataid nem titkosítottak, könnyen előfordulhat, hogy véletlenszerűen választottak ki a mobilszolgáltatód rendszeréből. Amennyiben nem szeretnéd, hogy a neved és a számod bárki számára elérhető legyen, utólag is kérvényezheted a szolgáltatónál a titkosítást.

Ezt is szeretjük