Már 35 ezren megosztották! Pénzt ígér a fotó, ha átküldöd az ismerősöknek

Új Facebook-hoaxok terjednek a közösségi oldalon.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Facebookon folyamatosan terjednek a hoaxok, vagyis olyan posztok, amelyek megtévesztik, félrevezetik a felhasználókat. Ezek nem veszélyesek, ha nem vírussal van dolgod, de bosszantóak, és nehéz megálljt parancsolni nekik.

Mostanában azok a képek a leggyakoribbak, amelyek lájkolás vagy megosztás esetén pénzt ígérnek, olykor a rászorulóknak, máskor a felhasználóknak. Összegyűjtöttük azokat a típusokat, amelyeknek nem ajánlott bedőlni.

Egy lájk, 20 dollár

Az egyik legújabb megosztás- és lájkvadász hoax az a poszttípus, amely szívszorító fotókkal próbál hatni a felhasználókra. Ezeken a képeken rendszerint sovány vagy beteg gyerekek, afrikai éhezők láthatóak, a hozzájuk társított szöveg pedig azt ígéri, hogy minden lájk és megosztás egy bizonyos összeggel támogatja a rászorulókat.

Gyakori még az olyan poszt is, ahol a szegényeket ábrázoló kép mellé egy gazdag híresség, például Justin Bieber fotóját vágták, és arra buzdítanak, hogy az ilyen sztárok helyett a jótékonysággal, a nélkülözők megsegítésével törődj.

Ezekben a posztokban az a szörnyű, hogy kihasználják az emberek segíteni vágyását, és míg a lájkolók azt hiszik, tettek valamit, valójában csak egy újabb kártékony posztot népszerűsítettek, akaratlanul.

Oszd meg, és pénzt kapsz!

A másik gyakori átejtés általában nem fénykép formájában, hanem szövegesen terjed, és hasonló azokhoz a régi e-mailes hoaxokhoz, amelyekben Bill Gates szétosztogatott vagyonából ígértek egy morzsát továbbküldés esetén. Itt is pénzt ígérnek a poszt népszerűsítéséért, a legtöbb esetben eltérő összeget ígérnek a lájkért és a megosztásért - utóbbival lehet többet kaszálni a szöveg szerint.

Persze ez sem igaz, ugyanúgy a vírusmarketing a cél, mint az előző hoaxtípus esetében. Ne lájkold és ne oszd meg az ilyen posztokat, mert előnyöd nem származik belőle, ráadásul az ismerőseid is látni fogják, hogy bedőlsz ezeknek az átveréseknek.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük