Ha ez a szám hív, ne vedd fel a telefont! Sokba kerülhet neked

A csalók a telefonon keresztül is megtalálhatnak. Íme, a leggyakoribb átverések!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
A csalók a telefonon keresztül is megtalálhatnak. Íme, a leggyakoribb átverések!

Sokszor hallani róla, mennyi veszély leselkedik a számítógépes felhasználókra, de ennél kevesebb szó esik arról, hogyan verhetnek át telefonon keresztül.

Sajnos egyetlen hívással vagy szöveges üzenettel is ellophatják az adataidat, és megnövelhetik a telefonszámládat.

Veszélyes telefonszámok

Mostanában ismét felütötték a fejüket a rossz szándékú hívások, melyek célja, hogy ha a hívott fél felveszi a telefont, a lehető legtöbb adatot emeljék el az okostelefonról vagy más készülékről. Fel tudják törni az e-mail fiókodat, ellophatják a közösségi oldalaid jelszavait, sőt, még a bankszámlád adatait is, így még pénzzel is megrövidíthetnek.

Ezekről a számokról úgy nevezett scammerek, vagyis csalók hívnak, és nem ritkán az éjszaka közepén csörög a telefon. A telefontársaságok szerint nem sok mindent lehet tenni, a rendőrségi feljelentés nem éri meg, viszont bizonyos készülékekkel vagy alkalmazásokkal blokkolni lehet az adott telefonszámot.

A legutóbb bejegyzett csaló telefonszámok a +38278400301, a +38278400302, a +235 99303731, a +235 99303776 és a +235 99303777. Ha véletlenül mégis felvetted a telefont, amikor ilyen szám hívott, nem árt, ha megváltoztatod a jelszavaidat.

Segélykérő sms

Nemcsak hívást, de veszélyes sms-t is kaphatsz. Tavaly ősz óta terjednek azok az általában segélykérő tartalmú szöveges üzenetek, melyek legtöbbször külföldi számról érkeznek, melyet ha visszahívsz, súlyos ezrekkel terhelhetik a telefonszámládat, már akár másodpercek alatt.

A legtöbb ilyen üzenetet +220-as előhívószámról rögzítették, a szöveg pedig a legtöbb esetben két szóra korlátozódott: Hívj, sürgős! Ha ilyen sms-t kapsz kétes számról, egyszerűen töröld ki, és ne foglalkozz vele, de semmi esetre se hívd vissza a feladót.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így védd ki!

Ha nem fogadott hívásod van egy számodra ismeretlen telefonszámtól, mindig nézz utána a számnak, mielőtt visszahívnád! Ezt ma már több online tudakozón keresztül is megteheted, ha pedig nem hozott találatot a keresés, érdemes egyszerűen a Google-be is beírni a számot, hátha kiderül, kihez tartozik - vagy esetleg megtudod, hogy másnak is volt már rossz tapasztalata vele.

Ezt is szeretjük