A karanténidőszak nehéz pillanatait mutatták be magyar fotósok - Erős és magával ragadó képek

Nem volt könnyű a bezártság, de sok fotóst megihletett, akik erőteljes képekkel mutatták be ezt az időszakot.

Hon-vágy 2020 fotópályázat
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hétfőn este, a lakhatási világnapon tartotta a Habitat for Humanity Magyarország Hon-vágy 2020 fotópályázatának díjátadóját.

Az idén harmadik alkalommal meghirdetett pályázatra ezúttal olyan fotókat és fotósorozatokat vártak, amelyek az otthon maradás új kihívásaira, valamint azokra az élethelyzetekre fókuszálnak, amelyek a biztos otthont vagy annak hiányát jelenítik meg. A díjazott képek további válogatott fotókkal együtt 2020. október 20-tól megtekinthetőek a Flow Specialty kávézóban.

Még jobban látszik, mekkora jelentősége van az otthonnak

A Habitat for Humanity Magyarország ebben az évben „Az otthon a védekezés frontvonalában” jeligére várt képeket a harmadik alkalommal meghirdetett Hon-vágy fotópályázatán. A Habitat Éves lakhatási jelentésének bemutatójával egybekötött online díjátadón a szervezet munkatársai elmondták: a pályázat tematikájával szerettek volna rámutatni, hogy a koronavírus-járvány miatt most igazán láthatóvá vált, mekkora jelentősége is van a biztos és méltó otthonnak.

Agyagási Sándor: Karanténnapló - részlet
Agyagási Sándor: Karanténnapló - részlet
Fotó: Habitat for Humanity Magyarország

- Most különösen nem szabad megfeledkeznünk azokról, akik lakhatási problémákkal küzdenek, mivel az ő bizonytalanságukat csak növelte ez az új, kiszámíthatatlan helyzet - hangsúlyozta Dobos Balázs és Kiss Eszter, a pályázat szervezői. A zsűri - Sebestyén László fotóművész és a Phoo.hu kortárs fotográfiai magazin alapító főszerkesztője, valamint Farkas Boglárka kommunikációs szakember - a Habitat csapata által közösen előválogatott képekből négy pályaművet díjazott. Az első három helyezettnek járó műszaki-elektronikai vásárlási utalványok mellett a PHOO Magazin szakmai különdíját adták át.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A pályázat fődíját Agyagási Sándor Karanténnapló című, ötrészes fotósorozata nyerte el. A második helyezést Peresztegi Hanna Digitális tanulás című fotójának ítélték. A harmadik díjat pedig Roppantó Krisztián kapta Karantén vége című fotójával. A szakmai különdíjat a zsűri Nagy Zsófiának ajánlotta fel ötrészes fotósorozatáért. A nyertes fotókat, valamint további négy pályázó, Balogh Eszter, Jámbor-Mihályi Mónika, Salétros Mária és Szentes Kitti műveit élőben 2020. október 20-tól a Flow Specialty kávézóban lehet majd megtekinteni.

A díjazott alkotások leírásai:

1. helyezett: Agyagási Sándor - Karanténnapló: - A 2020 márciusában bevezetett kijárási korlátozás ideje alatt kezdtem el családomat fényképezni, egy olyan új és különleges helyzetben, amikor a külvilággal való kapcsolattartás jelentősen korlátozott volt, a személyes szféra hiánya pedig folyamatos kihívást jelentett mindannyiunk számára.

2. helyezett: Peresztegi Hanna - Digitális tanulás: - A fotón látható egyenesek (például a könyvespolc és a ruhaszárító), mind meg vannak döntve, ezzel fokozva a káoszt. Ellenben a kisfiú arca tökéletesen egyenesben van, ezzel kifejezve, hogy ő nem érzékeli a körülötte lévő fejetlenséget. Teljesen természetes számára otthon, rózsaszín pizsamában, az online óra közben jégkrémet enni, miközben a szobában háttérzajnak állandóan a koronavírushírek szólnak.

3. helyezett: Roppantó Krisztián - Karantén vége: - Sokáig gondolkodtam azon, hogy miként tudnám átadni kép formájában azokat az érzelmeket, amiket szinte minden ember átérzett az első hullám végéig. A napok számlálása és az idő múlása adta az ihletet, amit megörökítettem egy önarckép formájában.

Különdíj: Nagy Zsófia: - A karantén, a bezártság mindenki számára váratlan fordulat volt. Egy olyan élethelyzetbe kényszerültünk, amilyenbe eddig még soha. Ezt az időszakot végigkísérte a remény, és egyben a reménytelenség, a bizonytalanság, kilátástalanság. Fotóimmal a karantén időszaka alatt megélt érzelmeket szerettem volna bemutatni.

Kiderült, mit csinálnak otthon a magyarok: teljesen mást, mint tavaly ilyenkor

Megvizsgálták, hogyan változtatta meg a karantén a magyar emberek szokásait, hobbijait.

Kiderült, mit csinálnak otthon a magyarok: teljesen mást, mint tavaly ilyenkor

Megvizsgálták, hogyan változtatta meg a karantén a magyar emberek szokásait, hobbijait.

Elolvasom
Ezt is szeretjük