Elkeserítő különbségre világított rá a koronavírus a családokban: tovább romolhat a helyzet

Az anyák esetében valószínűbb volt, hogy elveszítik az állásukat a kötelező home office miatt.

home-office-család3

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A koronavírus miatti lezárások idején a dolgozó anyák átlagban csak egy órát tudtak zavartalanul végigdolgozni a fizetett munkakörükben, míg az apák három órát - mutat rá egy közelmúltban lefolytatott brit kutatás.

Az anyák az otthoni munka idején háztartást vezettek, és a gyereknevelés is rájuk hárult, ezért sokkal nehezebb volt a feladatokra is odafigyelniük - írja a Hrpwr.

A krízis az egyenlőtlenségek növekedéséhez vezet?

Az Institute for Fiscal Studies pénzügyi kutatóintézet - IFS - és a University College London egyetem kutatóintézetének közös jelentése arra is rávilágít, hogy a Nagy-Britanniában élő anyák 23%-kal nagyobb valószínűséggel veszítették el állásukat a lezárások idején, mint az apák. Ez aggodalmakat ébreszt a tekintetben, hogy a koronavírus-válság az egyenlőtlenségek fokozódásához vezethet, és a bérszakadék tovább növekedését is eredményezheti.

home-office-család1
Fotó: Morsa Images / Getty Images Hungary

Kutatásukban 3500 családot interjúvoltak meg. Azt az eredményt kapták, hogy az anyák többet foglalkoztak a gyerekekkel, és több házimunkát végeztek, mint az apák: a nők napi 2,3 órával többet foglalkoztak a gyerekekkel, mint a férfiak, és 1,7 órával több házimunkát végeztek náluk. Ott, ahol az apa elvesztette a munkáját, az anya pedig nem, az apák és az anyák átlagban ugyanannyi házimunkát végeztek, épp csak ehhez az anyák esetében még hozzáadódott átlagban napi öt óra fizetett munka.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fenti kutatástól függetlenül a brit statisztikai hivatal, az Office for National Statistics (ONS) jelezte, hogy a férfiak több mint egy órával kevesebb fizetetlen munkát végeztek naponta az elmúlt időszakban, mint a nők, függetlenül attól, hogy a lezárások alatt mindenkinek megsokasodtak az otthoni feladatai.

Hiába végeznek az apák is több házimunkát, ez nem elég

A kutatásokból kirajzolódik, hogy az anyák munkaórái nagyobb mértékben csökkentek a válság kezdete óta, mint az apák munkaórái. Ráadásul még a megmaradt órákban is kevésbé tudnak zavartalanul dolgozni, mint az apák: mindenekelőtt a gyerekekkel kapcsolatos feladatok miatt kell megszakítani a munkájukat.

home-office-család4
Fotó: filadendron / Getty Images Hungary

Azért az apák is több házimunkát végeznek a lezárások óta: az elmúlt hónapokban közel kétszer annyi órában foglalkoznak házimunkával és a gyerekekkel, mint 2014–2015-ben. Ez az ONS kutatásából derül ki, amely március 28. és április 26. közt felvett kérdőívek eredményeit hasonlította össze a hasonló, 2014 áprilisa és 2015 decembere közti időszakból származó adatokkal. Mindez egyébként az IFS kutatásának vezetői szerint főként pozitív változásokhoz vezethet el, ami az apák otthoni munkákban betöltött szerepét illeti, és abban, ahogy ehhez maguk az apák, az anyák, a gyerekek és a munkaadók viszonyulnak.

Megsokszorozódott hátrányok

A Fawcett Society nevű brit nőjogi jótékonysági szervezet vezetője, Sam Smethers szerint a fenti adatok azt mutatják, hogy az anyák hátrányai az elmúlt hónapokban megsokszorozódtak.

- Ez évtizedekkel fogja visszavetni az anyák munkaerőpiaci részvételét - hacsak a kormány közbe nem avatkozik - fogalmazott, hozzátéve: - Ez a kutatás azt mutatja, hogy hátrafelé haladunk, ami igencsak aggasztó.

Még mindig több fizetetlen munkát végeznek a nők

A közeljövőben az is elképzelhető - Nagy-Britanniában -, hogy az apák visszatérnek a munkahelyekre, és eközben az anyák otthon maradnak a gyerekekkel, mivel az óvodák és iskolák esetleg még hónapokig nem nyitnak ki. Az is kiderült ugyanakkor az ONS kutatásából, hogy míg a gyerekekre fordított idő 35%-kal növekedett a karantén ideje alatt, addig az idősebb hozzátartozók gondozására fordított idő 90%-kal csökkent.

home-office-család2
Fotó: Thomas Tolstrup / Getty Images Hungary

Míg a lezárások előtt a nők átlagosan 1 óra 50 perccel több időt töltöttek naponta fizetetlen munkával, mint a férfiak, addig ez az elmúlt időszakban a következőképpen változott: a férfiak 22 perccel több időt töltenek naponta fizetetlen munkával, amibe beletartozik a gyerek vagy felnőtt hozzátartozó gondozása, a házimunka és az önkéntesség, így 2 óra 25 perc fizetetlen munkát végeznek átlagosan naponta.

A nők munkaterhelése a fizetetlen feladataikat tekintve ezzel szemben napi 20 perccel csökkent, de még így is 3 óra 32 percet tesz ki: vagyis a fizetetlen munka még mindig 1 óra 7 perccel több időt tesz ki náluk, min a férfiak esetében.

Mi a legnehezebb a home office-ban? Itt a magyarok véleménye az otthoni munkáról

Elsősorban a társasági létet hiányolják a home office-ban dolgozók.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük