Karantén gyerekekkel: 7 egyszerű szabály, ami megelőzi a konfliktusokat
Vannak módszerek, amelyekkel a konfliktusok csökkenthetők.

GettyImages-918516940
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus terjedése következtében hétfőn bezártak az iskolák, a diákok és a pedagógusok pedig digitális munkarendre állnak át. Egyre több vállalat dönt úgy felelősségteljesen, hogy otthoni munkavégzést tesz lehetővé alkalmazottai számára. A bezártság azonban számos konfliktust generálhat.

Kovács Ildikó önvédelmi szakértő szerint eljött az ideje, hogy valóban odafigyeljünk egymásra, így ugyanis lehetőségünk lesz minél gyorsabban kikerülni a kellemetlen helyzetekből.

A bezártság konfliktusokat szülhet

- A félelem nem rossz dolog, sőt, igazából nagyon hasznos érzés. Arra késztet minket, hogy átgondold a lehetőségeidet, a következő lépéseket és a teendőket. Ez az érzés az, ami miatt igazából túl tudunk élni - mondja Kovács Ildikó önvédelmi szakértő. Szerinte az otthoni munkavégzésre és tanulásra való átállás, valamint a bezártság is megköveteli, hogy felkészüljünk minden eshetőségre, de leginkább az otthoni konfliktusok megelőzésére és kezelésére. 

GettyImages-546004148

- A gyerekek látják, érzik, hallják, hogy mi történik körülöttük a világban és szűkebb környezetükben. Testközelből tapasztalják meg a változást, ez pedig megrémisztheti őket. Egy ideig gyűjtik a feszültséget, aztán kiadják magukból hiszti, dobálás, csapkodás, köpködés formájában. Furcsán hangzik, de ez jó. Ki kell jönnie, fel kell hogy tudjanak szabadulni - magyarázza a szakértő, aki szerint a következő időszakban a gyerekek agresszívvá válhatnak a szülőkkel és a testvéreikkel szemben is. 

Módszerek, amelyekkel a konfliktusok csökkenthetők

Van azonban néhány módszer, aminek a segítségével a feszültségek, ezáltal pedig a konfliktusok is csökkenthetők.

A cikk az ajánló után folytatódik

  •  Adj pár napot magadnak, hogy kialakítsd a napirendet. A gyerekek ettől biztonságban fogják érezni magukat, és csökkenni fog a hisztik száma.
  • Naponta két-három alkalommal teremts lehetőséget a gyermek számára a mozgásra. Ha van terasz, udvar, tornázzatok ott együtt, ha erre nincs lehetőség, tárd ki a nappali ablakát, hogy bejöjjön a friss levegő, és mozogjatok a szőnyegen.
  • A napirendedben határozz meg olyan idősávokat, amikor csak a gyermekre koncentrálsz. Ekkor ne vedd fel a telefont, ne nézz híreket. Vond be az otthoni feladatok elvégzésébe, a takarításba vagy éppen a főzésbe.
  • A tanuló- és munkaidőben lehetőség szerint szeparáljátok el magatokat külön szobákba. Jelöld ki a home office és a home school területeit, ahol kizárólag a munkavégzés, illetve a tanulás zajlik. Lehetőség szerint az étkezőasztalon ne dolgozz, azt hagyd meg a közös ebéd és vacsora színterének.
  • Természetesen nem leszel mindig nyugodt, és a gyermekekből is előtörhet a feszültség akár naponta több alkalommal is. Vedd észre ennek az első jeleit, szakítsd meg tevékenységedet 10-15 percre és tereld el a figyelmüket. Muzsikáljatok, énekeljetek, táncoljatok egy kicsit, vagy meditáljatok, és alkalmazzatok légzéstechnikát. Vedd figyelembe egyéni igényeiket is: az egykék ebben az időszakban jobban igényelik majd a közös játékot, a testvéreknél pedig a magánszféra kaphat nagyobb hangsúlyt.
GettyImages-667191924
  • Ha már megvan a konfliktus, kezeld higgadtan, ugyanakkor hagyd, hogy levezessék feszültségeiket.
  • Légy következetes és példamutató. Ne várj el olyat, amit szülőként sem tudsz megtenni. Ha rendben vagy, a gyerek is rendben lesz.
Kovács Ildikó önvédelmi instruktor közel másfél évtizede űz többféle harcművészeti stílust és küzdősportot, nyolc éve pedig speciális, női önvédelmi képzéseket is tart. Évente mintegy 200 előképzettséggel nem rendelkező tanítványt készít fel fizikálisan és mentálisan. A képzésein elsajátított védekezőtechnikákat a résztvevők éles helyzetekben is eredményesen alkalmazzák. Úgy véli: az önvédelem olyan tudás, amelyet mindenkinek el kellene sajátítania.

Játékok, amikkel órákig elvan a gyerek

Hogyan érezheti jól magát, és játszhat önfeledten egyedül is akár órákig? Adunk pár jó tippet, melyeket érdemes szülőként bevetni.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük