Egyetlen dolog, amitől vékonyabb és egészségesebb leszel: hogyan állj neki?

A futás hasznos, de nem mindegy, hogyan csinálod.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan mindenféle előkészület nélkül akarnak nekiállni a rendszeres futásnak, és amikor a feladat túl nehéznek bizonyul, elmegy a kedvük a további próbálkozástól.

Elmondjuk, hogyan állj neki a dolognak úgy, hogy ne legyen megterhelő, és örömödet leld benne!

Szabad futnod?

Mielőtt belekezdesz a rendszeres futásba, győződj meg róla, hogy nem tartozol abba a csoportba, akiknek nem ajánlott ez a sport. Ha valamilyen mozgás- vagy légzőszervi betegséged, keringési vagy szívbetegséged van, kérd ki az orvosod véleményét! Nagymértékű túlsúllyal sem ajánlott futni: korábbi cikkünkből kiderül, mennyi a határérték.

Eszközök

Ahhoz, hogy helyesen és veszélytelenül futhass, olyan ruházatban kell ezt megtenned, amely alkalmas erre a mozgásformára.

Ideális egy lezser pamutpóló, amely nem fokozza az izzadás mértékét, és nem is dörzsöli ki a bőrödet. Nadrágból is kényelmes darabot válassz: a gumis derekú sztreccs térdnadrág a legtöbbeknél beválik. A legfontosabb a cipő: olyan fazont viselj, ami sehol sem szorít, tartja a lábfejedet, viszont nem túl nehéz. A ruházaton felül jól jöhet még egy pulzusszámláló, amellyel ellenőrzés alatt tarthatod a szervezetedet.

Csak fokozatosan!

Fontos, hogy ne egyik napról a másikra akarj lefutni három kilométert egyhuzamban. Érdemes az első pár alkalommal sétával kezdeni, majd jöhet az intenzív gyaloglás, és pár alkalmon belül a kocogás is. Ne arra törekedj, hogy minél gyorsabban fuss, hanem arra, hogy fenntartsd a megemelkedett pulzusszámot.

Figyelj a testtartásra!

A helyes testtartás elengedhetetlen a veszélytelen futás érdekében. Ne görnyedj mozgás közben, húzd ki magad! Egyenes háttal, leengedett vállakkal és felfelé néző fejjel kocogj. Ne fuss merev térdekkel, enyhén hajlítsd be őket lépés közben! Nem szerencsés erősen a talajhoz csapni a sarkad és a lábfejed, igyekezz könnyű, ruganyos léptekkel haladni!

Ne lengesd a karod! Tartsd magad mellett úgy, hogy az alkarod és a felkarod 90 fokos szöget zárjanak be, az ujjaidat pedig lazán hajlítsd be! A helyes testtartás mellett a megfelelő légzéstechnika is fontos: még szapora légzés esetén is igyekezz ütemesen, egyenletesen és mélyre venni a levegőt!

Ezt is szeretjük